Clicky

 
Transport Online - Forse boetes voor vier grote accountants

Forse boetes voor vier grote accountants

Forse boetes voor vier grote accountants
24-03-2016 10:08 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De vier grote accountantsorganisaties in Nederland, Deloitte, EY, KPMG en PwC, krijgen miljoenen euro's aan boetes opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De accountants, ook wel bekend als de 'Big 4', zijn tekortgeschoten in de controles van jaarrekeningen over het boekjaar 2012, en in enkele gevallen over het boekjaar 2011. Die waren niet voldoende onderbouwd. In meerdere onderzochte gevallen was het zelfs zo dat de accountant die de verklaring afgaf onvoldoende geschikte controle-informatie had verkregen. Daarmee is in strijd gehandeld met de wet.

Deloitte moet ruim 1,8 miljoen euro betalen, EY dik 2,2 miljoen, KPMG 1,2 miljoen en PwC 845.000 euro. Bij het bepalen van de hoogte van de boetes heeft de AFM niet alleen gekeken naar de ernst en verwijtbaarheid van de overtredingen. De toezichthouder wijst er op dat Deloitte en EY eerder al zijn beboet voor eenzelfde overtreding, waardoor het basisbedrag van hun boete is verdubbeld.

De organisaties hebben inmiddels maatregelen aangekondigd. KPMG liet donderdag in een reactie weten "lering te trekken uit het verleden''. Deloitte benadrukte groot belang te hechten aan de kwaliteit van de dienstverlening. Daarom heeft het bedrijf afgelopen jaren "ingrijpende maatregelen'' doorgevoerd en flink geïnvesteerd.

PwC en EY zijn het niet eens met de boetebesluiten. EY is van mening dat de hoogte van de boete geen goede reflectie is van de inspectieresultaten, aangezien EY van de accountants over 2012 het laagste aantal dossiers met bevindingen had. De accountant wil het gesprek aangaan met de toezichthouder. PwC stelt dat het voor zich spreekt dat uit het onderzoek een sanctie volgt. Maar het bedrijf heeft "principiële bezwaren'' tegen de precieze onderbouwing door de AFM. "Wij beraden ons hier nader op'', aldus PwC.

De eerste resultaten van de verbeteringen zijn overigens al zichtbaar. De AFM meldde in oktober al dat de grote accountants in het afgelopen jaar belangrijke stappen hadden gezet om de kwaliteit van hun controles te verbeteren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden