Clicky


 


Grote gezamenlijke Benelux-controle van het internationaal wegtransport

Grote gezamenlijke Benelux-controle van het internationaal wegtransport
23-03-2016 16:09 | Overtredingen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De inspectiediensten van de Benelux-landen hebben vorige week, op hetzelfde moment, een grote controle uitgevoerd bij het internationale vrachtwagentransport in België, Nederland en Luxemburg. De inspecteurs van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer in België, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland en Douane in Luxemburg hebben controles op vrachtwagens uitgevoerd in België (E40 Jabbeke/E42 Verlaine), Nederland (Elsloo) en het Groothertogdom Luxemburg (op de grote verkeersassen – Dudelange-Zoufftgen).

Op alle controlelocaties waren inspecteurs van de Benelux aanwezig. Doel van de samenwerking is het delen van kennis om zo te komen tot grotere uniformiteit van controlepraktijken tussen de landen.

Tijdens de inspecties werden vrachtwagens gericht gecontroleerd op fraude met de tachograaf, maar ook op de naleving van de rij- en rusttijden. De inspecteurs controleerden 84 vrachtwagens (29 BE + 14 NL + 41 LU). Er werden 43 overtredingen (5 BE + 9 NL + 29 LU ) vastgesteld.    

Benelux-samenwerking en veiligheid

Deze gezamenlijke controle werd gehouden in het kader van het Verdrag van Luik dat door de drie partnerlanden in oktober 2014 werd ondertekend. Door dit verdrag kunnen de inspecteurs van de deelnemende landen op een efficiënte manier samen controles uitvoeren op vrachtwagens en autobussen. Deze samenwerking leidt tot een meer uniform toezicht op het wegvervoer, kostenbesparingen en eerlijke concurrentie tussen transporteurs en correcte arbeidsomstandigheden voor chauffeurs. Hiermee vervullen de drie partnerlanden een voortrekkersrol binnen de Europese Unie. Het was de vierder keer sinds 2015 dat de drie landen samen een grote controle uitvoeren binnen dit kader. 

Resultaten in België

De inspecteurs stelden bij vijf vrachtwagens overtredingen vast. Eén ervan betrof een overtreding met de tachograaf en twee hadden te maken met overtredingen tegen rij- en rusttijden. Ook was er een overtreding op de wegcode en een proces verbaal voor een trekker zonder tachograaf aan boord zonder gewaarmerkte kopie van vergunning. Het totale bedrag van de onmiddellijke inningen bedroeg 2908 EUR.

Resultaten in Nederland

De inspecteurs hebben op het terrein van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverker) aan de Rijksweg A2 in Elsloo 14 vrachtwagens gecontroleerd. Bij negen vrachtwagens werden overtredingen vastgesteld. Daarnaast is er drie keer onderzoek gedaan naar mogelijke fraude van de tachograaf naar aanleiding van het uitlezen van het motormanagement. Er zijn drie waarschuwingen gegeven en zes keer is een proces verbaal (PV) aangezegd. De meest voorkomende overtredingen hadden te maken met het remsysteem of de uitlaat van een vrachtwagen. Een PV was voor het niet hebben van een VIHB-vergunning voor afvalstoffen.

In Nederland hebben ook medewerkers van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en de Nationale Politie deelgenomen aan de inspectie om de technische staat van de vrachtwagens te onderzoeken.

Resultaten in Luxemburg

De inspecteurs hebben boetes uitgeschreven ter waarde van 4.989 EUR. Deze boetes hadden betrekking op het niet naleven van rij- en rusttijden, inbreuken op de wegcode en afwezigheid van eurovignetten. Op de plaats van controle te Dudelange - Zoufftgen werden 21 vrachtwagens gescand met de mobiele scanner. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,263
Diesel2,092

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats