Clicky


Jumbo toch akkoord met nieuwe cao distributiecentra

Jumbo toch akkoord met nieuwe cao distributiecentra
22-03-2016 15:32 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - Dinsdagmiddag is het akkoord over de cao nieuwe Jumbo distributiecentra (DC) alsnog bestendigd door FNV Handel, CNV Vakmensen en Jumbo. Dit betekent dat de acties van de baan zijn. Eerder werd de onderhandelaar van Jumbo na het bereiken van het akkoord teruggefloten door de raad van bestuur. Daarop dreigden de bonden met acties in de drukke periode voor Pasen. De cao gaat in op 1 april en is één jaar geldig.

De bonden en Jumbo stellen vast dat de loonkosten en loonniveaus in de sector Supermarkten Logistiek verschillen. Vakorganisaties erkennen dat het loongebouw van Jumbo logistiek  boven het gemiddelde ligt in de sector. Partijen vinden deze situatie ongewenst. Jumbo met name vanwege haar concurrentiepositie en de bonden gelet op hun uitgangspunt “Gelijk Werk Gelijk Loon”. Partijen spreken af dat beide zich in deze cao-periode en daarna, naar vermogen zullen inzetten om gelijkheid te realiseren in de loonkosten en loonniveaus in de sector Supermarkten Logistiek.

In de komende maanden doen partijen onderzoek naar de omvang en inhoud van de loonkosten bij Jumbo en vergelijken de loonkosten en loonniveaus met de rest van de sector. De resultaten van dit onderzoek vinden hun vertaling aan de cao-tafel begin volgend jaar. De bonden en Jumbo streven hierbij naar een duurzame loonkostenontwikkeling die goed is voor de medewerkers en voor Jumbo.

Gelijk werk gelijk loon voor uitzendkrachten

In de nieuwe cao erkent Jumbo dat het als opdrachtgever ook een verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van uitzendkrachten. Het supermarktconcern is één van de eerste werkgevers die de vergewisbepaling opneemt in de cao. Henk van der Ploeg bestuurder FNV Handel: ‘Dit betekent dat Jumbo er zelf ook op gaat toezien dat uitzendkrachten hetzelfde loon krijgen als werknemers die bij Jumbo in dienst zijn. Ook andere directe arbeidsvoorwaarden zoals werktijden moeten voor uitzendkrachten hetzelfde zijn als voor het vaste personeel.’

Jongeren eerder als volwassenen beloond

De circa 3.000 werknemers voor wie de cao geldt, krijgen een loonsverhoging van 1,75%. Kitty Huntjens, bestuurder CNV Vakmensen: ‘Voor de jongeren hebben we ook een kleine stap in de goede richting kunnen maken. Het vakvolwassen loon wordt voortaan vanaf 22 jaar betaald in plaats van 23 jaar.’

Gezond met pensioen

Een andere verbetering is dat werknemers al vanaf 61 jaar vrije tijd kunnen ruilen voor geld. ‘Het werken in de distributiecentra is fysiek zwaarder dan de gemiddelde baan. Met deze afspraak zorgen we ervoor dat de meesten op een gezonde manier kunnen doorwerken tot hun pensioen’, licht Van der Ploeg toe. 

Alsnog een cao dankzij de DC-werkers zelf

Eind februari voerden de werknemers van de distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden nog actie voor een goede cao. Daarna werd Jumbo voor een ultimatum gesteld. De dreiging van acties waaruit bleek dat het de DC-werkers menens was, heeft volgens de bonden geleid tot het alsnog bestendigen van het cao-akkoord.

De bonden leggen het akkoord de komende dagen ter goedkeuring voor aan hun leden.