Clicky


Politie zoekt Najim Laachraoui na aanslagen

Politie zoekt Najim Laachraoui na aanslagen
21-03-2016 19:01 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De Belgische politie is op zoek naar de terreurverdachte Najim Laachraoui in verband met de aanslagen in Parijs. Op verzoek van het federaal parket en de Brusselse onderzoeksrechter heeft de politie maandag een opsporingsbericht naar hem verspreid.

De verdachte kon maandag geïdentificeerd worden in het onderzoek naar de terreuraanslagen die op 13 november plaatsvonden in Parijs. De 24-jarige Laachraoui stond eerder bij de politie bekend onder zijn valse naam Soufiane Kayal, voor wie op 4 december al een opsporingsbericht verspreid werd. Hij zou in 2013 naar Syrië zijn vertrokken.

Er is DNA van hem aangetroffen in een 'safehouse' van de verdachten in het Naamse Auvelais en in een flat in de Henri Bergstraat in Schaarbeek, waar ook sporen van Salah Abdeslam en resten van explosieven werden gevonden.

Maandag werd ook bekend dat in een flat in de Driesstraat in Vorst, waar vorige week dinsdag een schietpartij plaatsvond, twee ontstekingsmechanismen zijn gevonden. Het federaal parket bevestigde dit maandag, maar explosieven zijn niet aangetroffen. Eerder was al bekend dat er in de flat vingerafdrukken waren gevonden van Salah Abdeslam, die vrijdag opgepakt werd in Sint-Jans-Molenbeek. Meer dan waarschijnlijk zat Abdeslam ondergedoken in Vorst en vluchtte hij nadien naar Molenbeek.

De schietpartij gebeurde toen vier Belgische en twee Franse agenten aanstalten maakten om een huiszoeking uit te voeren. Zij werden onmiddellijk onder vuur genomen. In de uren nadien werd vanuit het appartement nog verschillende keren geschoten totdat een scherpschutter de man kon neerschieten.