Clicky


Bevolkingsteller springt op 17 miljoen

Bevolkingsteller springt op 17 miljoen
21-03-2016 11:57 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland heeft maandagochtend de mijlpaal van 17 miljoen inwoners bereikt, één miljoen meer dan vijftien jaar geleden. Rond 11.45 uur bedroeg het totale aantal inwoners van Nederland exact dit aantal, aldus de bevolkingsteller van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wie de 17 miljoenste Nederlander is, is niet bekend. Dat komt omdat het statistiekbureau de namen niet krijgt. Het inwonertal gaat uit van de mensen die in Nederland staan ingeschreven. Het gaat om Nederlandse staatsburgers, maar ook om buitenlandse werknemers, om vluchtelingen met een verblijfsvergunning en om asielzoekers die hier minstens zes maanden wonen, maar nog in de procedure zitten. Nieuwe asielzoekers en illegalen zijn niet meegerekend.

Het statistiekbureau voorziet dat Nederland over achttien jaar, ergens in 2034, de grens van 18 miljoen inwoners passeert. Daarmee groei de bevolking iets minder hard vergeleken met de afgelopen vijftien jaar.

Gemiddeld worden er per dag ongeveer 465 kinderen geboren. Daar staat tegenover dat er op jaarbasis elke dag 405 mensen overlijden. Verder vestigen zich gemiddeld 540 immigranten per dag in Nederland, terwijl er 405 emigranten vertrekken.

De miljoen inwoners die er in de afgelopen vijftien jaar bijkwamen zijn volgens het CBS vooral terechtgekomen in de Randstad. Amsterdam kreeg er met bijna 100.000 in die periode de meeste inwoners bij, gevolgd door Utrecht, Den Haag en Almere.

Het CBS schat het aantal inwoners op basis van personen die in de bevolkingsregisters van de Nederlandse gemeenten als ingezetene zijn opgenomen.