Clicky


Obama begint aan historische bezoek Cuba

Obama begint aan historische bezoek Cuba
20-03-2016 22:50 | Buitenland | auteur ANP

HAVANA - Voor het eerst sinds 1928 is er weer een Amerikaanse president op Cuba. Barack Obama landde zondagavond in de hoofdstad Havana, waar een paar uur voor zijn komst tientallen demonstranten werden opgepakt. De Dames de Blanco protesteren vaker op Cuba en worden regelmatig opgepakt. Normaal gesproken blijven de demonstranten enkele uren vastzitten, maar nu lijkt het erop dat de autoriteiten de arrestanten vasthouden tot dinsdag als Obama Cuba weer verlaat.

Obama is de eerste Amerikaanse leider in 88 jaar die het eiland bezoekt. Zowel het regime in Washington als dat in Havana beschouwt het bezoek als historisch. Sinds de communistische revolutie onder Fidel Castro in 1959 het pro-Amerikaanse regime omverwierp, waren de landen gezworen vijanden.

In december 2014 besloten Obama en zijn ambtgenoot Raul Castro tot een politiek van meer ontspanning. Cuba hoopt dat op korte termijn een einde komt aan het Amerikaanse handelsembargo. Obama zal vermoedelijk de mensenrechtensituatie op Cuba ter sprake brengen.