Clicky


Wilders: geen spijt van omstreden uitspraak

Wilders: geen spijt van omstreden uitspraak
18-03-2016 21:03 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Voor de beveiligde rechtbank op Schiphol heeft Geert Wilders vrijdag nog eens zijn omstreden uitspraak uit 2014 herhaald dat hij 'minder Marokkanen' wil in Nederland. De PVV-leider zei geen spijt te hebben van de uitspraak.

,,Ik heb voor, tijdens en na verkiezingen niet gezegd alle Marokkanen het land uit of alle Marokkanen deugen niet. Ik wil minder Marokkanen en dat vinden vele andere Nederlanders'', zei Wilders.

Om deze uitspraak staat de PVV-leider terecht. Volgens de aanklager was de toespraak van Geert Wilders over 'minder Marokkanen' goed voorbereid en bewust gepland. Uit getuigenverklaringen blijkt volgens justitie dat de toespraak ,,bewust scherp is neergezet''. Een medewerker heeft volgens hem het publiek vooraf geïnstrueerd om te antwoorden met ,,minder, minder, minder''.

Volgens hem is er sprake van een politiek proces. Hij riep een van de rechters op zich terug te trekken van de zaak, omdat zij zich in een tv-uitzending had uitgelaten over zijn vorige proces.

Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops, wil dat de strafzaak voorlopig zou worden geschorst, omdat zijn concept-pleitnota was uitgelekt. Hij wil eerst onderzoek naar het lekken van zijn concept-pleitnota naar het AD. Wilders noemde de strafzaak tegen hem daarom al een ,,enorme bende'' en ,,een farce''.

Het OM vindt dit geen reden de zaak stil te leggen. ,,Tot nu toe heeft het lek geen gevolgen gehad. Er is dan ook geen grondslag om de zaak te schorsen'', zei de officier van justitie. De rechtbank beslist 7 april over dit verzoek.

De marechaussee hield vrijdag zes mensen aan in de buurt van de rechtbank met messen en pepperspray. Ze bleken lid te zijn van anti-islamitische organisaties.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)