Transport Online - Oneerlijke concurrentie in luchtvaart gevaar voor werkgelegenheid

Oneerlijke concurrentie in luchtvaart gevaar voor werkgelegenheid

Oneerlijke concurrentie in luchtvaart gevaar voor werkgelegenheid
18-03-2016 14:28 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - De Nederlandse vakbonden waarschuwen nog maar eens voor de gevaren van oneerlijke concurrentie in de luchtvaart. Zij sluiten zich aan bij een internationale coalitie van werkgevers én werknemers die in Brussel aandringt op bescherming van de Europese luchtvaart

Luchtvaartmaatschappijen uit de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar maken de afgelopen jaren een stormachtige groei door. Dat gaat deels ten koste van oudere, Europese concurrenten als KLM, Air France en Lufthansa. Daarbij zouden de Arabische maatschappijen op grote schaal geholpen worden met overheidssubsidies.

"Het is belangrijk dat ook in Nederland de handen ineen worden geslagen'', stelde pilotenbond VNV vrijdag. Er zou sprake zijn van een "enorm gevaar'' voor de werkgelegenheid. "Dat moet gecoördineerd een halt worden toegeroepen'' meent de vakbond.

Ook FNV Luchtvaart steunt Europeans for Fair Competition (E4FC), zoals de lobbygroep zichzelf noemt. Europa zet volgens de bond "de deur wagenwijd open'' voor luchtvaartmaatschappijen uit de Golfregio, zonder te kijken of die wel op een eerlijke manier te werk gaan.

Nog afgezien van de vraag of er sprake is van staatssteun, zet FNV vraagtekens bij de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden bij de Arabische luchtvaartmaatschappijen. Bestuurder Zakaria Boufangacha waarschuwde voor een "race naar de bodem''.

Als het aan E4FC ligt komen er harde afspraken met de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Anders mogen hun luchtvaartbedrijven geen toestemming krijgen voor meer vluchten van en naar Europa, vindt de organisatie.

Zelf ontkennen de Golfmaatschappijen dat zij overmatig gesubsidieerd worden. Ook stellen zij dat geen enkele Europese branchegenoot groot zou zijn geworden zonder hulp of investeringen van de eigen overheid.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen