Clicky


Tweede Maasvlakte stuk goedkoper aangelegd

Tweede Maasvlakte stuk goedkoper aangelegd
22-05-2013 09:34 | Algemeen | auteur de redactie
ROTTERDAM(Novum) - De aanleg van de Tweede Maasvlakte heeft honderdvijftig miljoen euro goedkoper uitgepakt dan was begroot. De uitbreiding van de Rotterdamse haven heeft uiteindelijk 1,55 miljard euro gekost. Dat maakte het havenbedrijf woensdag bekend, op de dag van de opening van de Tweede Maasvlakte.

De kosten werden in 2006 nog op 1,7 miljard euro geraamd. Daarnaast werd nog rekening gehouden met een post onvoorziene kosten van tweehonderd miljoen euro. In februari werd al bekend dat de haven een flink deel van de lening van het rijk om de uitbreiding te bekostigen, terugbetaalde, omdat de kosten lager uitvielen. Het ging toen om 290 miljoen euro van een lening van in totaal 726 miljoen euro.


Volgens het havenbedrijf zijn de kosten onder meer lager uitgevallen doordat voor enkele grote kostenposten goedkopere alternatieven zijn gevonden. Zo is een massieve dijk vervangen door een halfopen blokkendam. Volgens de haven is dat net zo veilig. Ook is een dure uitlaat voor het koelwater van een energiecentrale vervangen door een smal kanaaltje.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) opent de Tweede Maasvlakte woensdagmiddag. Zo'n 25 schepen, waaronder klassieke driemasters en een containerschip, varen via het Yangtzekanaal naar de Tweede Maasvlakte.