Clicky


Jumbo verbreekt nieuwe cao voor distributiecentra

Jumbo verbreekt nieuwe cao voor distributiecentra
16-03-2016 00:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - Supermarktconcern Jumbo heeft dinsdag een streep gehaald door een nieuwe cao die kort daarvoor was bereikt met vakbond FNV Handel voor medewerkers in de distributiecentra.

FNV-bestuurder Henk van der Ploeg zei dat de onderhandelaar namens Jumbo is teruggefloten door de raad van bestuur, twee uur na het bereiken van het akkoord. "Dit is een unicum. In de veertig jaar dat ik vakbondsbestuurder ben, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel.'' Hij gaf aan dat de kans nu bijzonder groot is dat acties zullen volgen om alsnog een akkoord te bereiken.

In het oorspronkelijke akkoord was een loonsverhoging afgesproken van 1,75 procent voor ongeveer 3000 werknemers. Daarnaast zouden uitzendkrachten hetzelfde loon krijgen als werknemers die bij Jumbo in dienst zijn. Verder zou het vakvolwassen loon voortaan worden betaald vanaf 22 jaar in plaats van 23 jaar en zouden werknemers vanaf 61 jaar extra vrije tijd tot aan de pensioengerechtigde leeftijd krijgen.

Jumbo heeft laten weten dat het akkoord niet acceptabel is, omdat de distributie-cao van de supermarktketen op dit moment al een van de duurste in de branche is. "Het verschil zou alleen maar verder oplopen met het nieuwe akkoord. Dat vormt een risico voor de werkgelegenheid op langere termijn", aldus een woordvoerder. Jumbo nodigt de vakbonden uit om deze week verder te praten.

Eind vorige maand voerden werknemers van de distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden nog actie voor een goede cao.

Foto's

  • J.Roeland
    Simon Loos
  • J.Roeland
    Euser