Transport Online - FNV roept NS op strategie te herzien

FNV roept NS op strategie te herzien

FNV roept NS op strategie te herzien
15-03-2016 11:47 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - FNV Spoor wil dat NS afziet van de verkoop van zijn horeca- en winkelactiviteiten en de regionale vervoerder QBuzz. Zo niet dan beraadt de vakbond zich op mogelijke acties. Dat schrijft bestuurder Andries van den Berg dinsdag in een open brief aan Roger van Boxtel, de topman van het spoorbedrijf.

NS kondigde begin deze maand aan dat zij stopt met de exploitatie van de meeste stationswinkels. Ook busbedrijf Qbuzz gaat in de etalage. Het spoorbedrijf wil zich, mede op aandringen van de overheid als enige aandeelhouder, volledig richten op verbetering van het spoorvervoer.

Maar volgens FNV wordt het bedrijf daar eerder zwakker van dan sterker. "Wij roepen u op om dit krimpplan van tafel te halen'', schrijft Van den Berg. "Ontwikkel een eigen visie op de toekomst, en laat die niet door aandeelhouder en politiek bepalen.''

Vals spel

De winkelactiviteiten worden volgens FNV gewaardeerd door de klanten en leveren ,,een behoorlijke bijdrage'' aan de omzet en winst van NS. Ook QBuzz is volgens de vakbond een succesvol bedrijf dat NS beter binnenboord kan houden.

FNV is daarnaast fel tegen het besluit van NS om niet meer mee te doen aan regionale aanbestedingen. Het bedrijf raakte vorig jaar in opspraak wegens vals spel in zo'n aanbestedingsprocedure. Die affaire kostte uiteindelijk de vorige topman Timo Huges de kop.

Volgens FNV is het niet in het belang van NS, medewerkers en reizigers als het spoorbedrijf regionale concessies zomaar laat lopen. "De Franse en Duitse concurrenten nemen dit soort cadeaus vast dankbaar in ontvangst'', aldus Van den Berg. "Geen enkele andere commerciële onderneming zou kiezen voor zo’n strategie.''

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,906
Diesel1,551

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions