'Criminaliteit wordt schimmiger'

'Criminaliteit wordt schimmiger'
15-03-2016 11:15 | Misdaad | auteur ANP

ROTTERDAM - Veel vormen van criminaliteit zijn minder zichtbaar en grijpbaar geworden, met name op het internet. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015. De geregistreerde criminaliteit daalt en het aantal gewelddadige misdrijven, met grote impact op de slachtoffers, daalt zelfs sterk. Maar daar tegenover staat dat veel vormen van criminaliteit schimmiger worden.

Crimineel geld verdienen via digitale wegen neemt toe meldt het OM. "Er groeit een nieuwe generatie op die van nature de weg weet in cyberspace en sommigen zoeken bij uitstek de slinkse wegen", aldus hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen.

In 2015 zijn er 19.672 misdrijfzaken gemeld, ruim 3000 minder dan het jaar daarvoor. Ondanks de daling, is het niet rustiger geworden voor de opsporingsdiensten, benadrukt het OM. Criminaliteit is aan de ene kant minder zichtbaar geworden; aan de andere kant wordt steeds duidelijker wat voor wereld er schuilgaat achter de zware criminaliteit. Het gebruik van (automatische) vuurwapens is bijvoorbeeld toegenomen. Ook de dreiging die van het gewelddadige jihadisme uitgaat, vraagt om een nieuwe aanpak, laat het OM weten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden