Clicky


Kapiteins willen defensietoezicht op beveiligers

Kapiteins willen defensietoezicht op beveiligers
13-05-2013 11:06 | Piraterij | auteur de redactie
AMSTERDAM (Novum) - Gewapende particuliere beveiligers die Nederlandse schepen gaan beschermen tegen piraterij, moeten onder toezicht komen van het ministerie van Defensie. Dat wil de Nederlandse kapiteinsvereniging NVK, bevestigt voorzitter Alex van Binsbergen maandag na berichtgeving over de kwestie in Trouw maandag. Defensie moet de beveiligers dan certificeren en begeleiden.

De vereniging van kapiteins is bezorgd omdat reders nu willen dat de overheid op korte termijn al particuliere beveiligers toestaat. Als dat gebeurt vallen zij automatisch onder de verantwoordelijkheid van de kapitein. "De kapitein zou dan opdracht moeten geven tot het openen van het vuur. Daar zijn kapiteins niet voor opgeleid, maar zij kunnen dan wel strafrechtelijk vervolgd worden voor die acties", vreest een bezorgde Van Binsbergen.

Het kabinet besloot ruim twee weken geleden om op 'nader te bepalen categorieën transporten' particuliere beveiligers toe te staan onder 'nader te bepalen voorwaarden'. De vereniging van reders KVNR zegt in een verklaring dit toe te juichen, maar ook te hopen dat het kabinet snel met wetgeving komt. Vanwege buitenlandse concurrentie varen schepen van Nederlandse rederijen inmiddels uit onder buitenlandse vlaggen.

Nu worden nog mariniers ingezet ter beveiliging van de schepen. Instituut Clingendael adviseerde onlangs aan de regering om private beveiligers in te zetten bij de bescherming van Nederlandse schepen tegen piraterij. Volgens Clingendael is het huidige beleid 'niet langer houdbaar': de procedures zijn lang, kosten veel geld en de inzet van mariniers is weinig flexibel. Naast Nederland zijn er bijna geen Europese landen die de inzet van gewapende beveiligers verbieden.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie kon op korte termijn niet reageren op de kwestie.