Transport Online - Poetin haalt militairen uit Syrië terug

 


Poetin haalt militairen uit Syrië terug

Poetin haalt militairen uit Syrië terug
14-03-2016 19:32 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU/DAMASCUS - De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gezegd dat Russische militairen in Syrië vanaf dinsdag terug naar huis komen, omdat zijn troepen voor een groot deel hun doeleinden in dat land hebben bereikt. Poetin zei dat de Russische strijdkrachten de voorwaarden voor vredesoverleg hebben geschapen. De marine- en luchtmachtbases die Rusland in Syrië gebruikt, blijven functioneren zoals die dat eerder ook deden.

Poetins Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad heeft maandag laten weten dat is besloten "de Russische militaire aanwezigheid in het Syrische luchtruim te verminderen". Maar "Rusland blijft het land steunen in de strijd tegen terrorisme''.

Poetin kondigde het begin van de terugtrekking aan rond een bijeenkomst met zijn ministers Sergej Sjojgoe van Defensie en Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken. Rusland moet zich nu intensief op het vredesoverleg storten, aldus Poetin. Een zegsman van de oppositie tegen Assad zei in een reactie "dat het vredesoverleg een positieve impuls krijgt als het Russische plan serieus is''. Terugtrekking van Russen betekent volgens hem dat Assad onder veel meer druk komt om te veranderen.

Rusland greep eind september in met een grote hoeveelheid gevechtsvliegtuigen om Assad voor de ondergang te behoeden. Assad beheerste na vijf jaar burgeroorlog nog nauwelijks een zesde van het grondgebied met zijn uitgeputte en uitgedunde strijdkrachten.

Assad is volgens het Kremlin door Poetin over de terugtrekking gebeld. Poetin heeft het volgens het Kremlin niet gehad over de toekomst van Assad. De oppositie eist zijn vertrek. De Syrische president zei toen te hopen dat het vredesoverleg concrete resultaten oplevert. Lavrov waarschuwde maandag dat de vredesgesprekken in Genève niet simpel zullen zijn. Het is volgens hem afwachten of alle partijen op komen dagen en aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,582
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden