Clicky


Opening Maasvlakte 2 met feestelijke vlootschouw

Opening Maasvlakte 2 met feestelijke vlootschouw
08-05-2013 10:15 | Haven Nieuws | auteur de redactie
Woensdag 22 mei vindt de officiële opening van Rotterdams nieuwste en modernste haven plaats. Het publiek is tussen 13:00 uur en 16:00 uur van harte uitgenodigd bij dit bijzondere moment.

Een kleine vloot van klassieke zeilschepen vaart als eerste de nieuwe havens van Maasvlakte 2 binnen. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) verzorgt de openingshandeling. Vanuit een 20 meter hoog reuzenrad op de kade of vanaf de tribune is de feestelijke opening van Maasvlakte 2 voor het publiek goed te volgen.

Een ritje met het reuzenrad is gratis. Iedereen met de naam Amalia, Alexia, Ariane of Margriet maakt bovendien kans op een VIP behandeling en een vaartocht te midden van de klassieke zeilschepen.

De kade aan het Yangtekanaal achter FutureLand is voor deze gelegenheid feestelijk ingericht. Zo is er een reuzenrad van 20 meter hoog, dat is precies even hoog als het Yangtzekanaal diep is. Mede vanwege deze diepte kunnen de allergrootste containerschepen straks 24 uur per dag terecht op Maasvlakte 2.

Vanaf de kade hebben bezoekers op 22 mei een prachtig uitzicht op de kleine vlootschouw van klassieke zeilschepen die rond 15:00 uur, via het Yangtzekanaal, de nieuwe havens van Maasvlakte 2 binnenvaren. Van 14:30 tot 16:00 uur doen voorlichters van FutureLand live verslag aan bezoekers die plaats kunnen nemen op de tribune aan de kade langs het Yangtzekanaal. Presentator Sebastiaan Labrie begeleidt de openingshandeling van Minister Schultz van Haegen. Toegang tot het terrein en een rit met het reuzenrad zijn gratis.

De groeimogelijkheden in de haven van Rotterdam leken een eindpunt te bereiken omdat er geen meer ruimte was voor grote nieuwe bedrijfsvestigingen. Nieuw land winnen uit zee geeft Europa 's grootste haven nu nieuw perspectief. Tussen 2008 en 2013 is Maasvlakte 2 aangelegd, met maximaal 1000 hectare groeiruimte voor de toekomst. Klaar voor de allergrootste schepen, klaar voor de modernste (bio-)chemische) industrie en vanzelfsprekend: zo duurzaam mogelijk. Dat bewijzen ook de bedrijven die zich nu al vestigen op Maasvlakte 2.

Containerterminaloperators RWG en APMT bouwen er de meest efficiënte en duurzame overslagterreinen ter wereld. Eind 2014 worden deze containerterminals operationeel. Het nieuwe havengebied is vanaf 22 mei zowel over land als over water bereikbaar. Het Havenbedrijf is het komende jaar nog druk bezig om de infrastructuur op de grens van de huidige Maasvlakte en Maasvlakte 2 goed op elkaar aan te sluiten.

Hollands Glorie
De aanleg van Maasvlakte 2 is een stukje Hollands Glorie. De twee grote Nederlandse waterbouwbedrijven Boskalis en Van Oord hebben in korte tijd dit nieuwe land aangelegd. Met dit nieuwe gebied kan de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven naar verwachting zeker de komende 20 tot 25 jaar blijven groeien. Dat is goed voor de internationale handel, voor de positie van Rotterdam als poort van Europa en voor de werkgelegenheid.