Clicky


13 jaar celstraf voor schieten op twee agenten

13 jaar celstraf voor schieten op twee agenten
14-03-2016 16:40 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Een 54-jarige man uit Breda is in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel voor poging tot doodslag, omdat hij zeven keer op twee agenten heeft geschoten. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch maandag bepaald. In eerste aanleg kreeg hij een gevangenisstraf van zestien jaar opgelegd voor poging tot moord.

De man sloeg op de vlucht toen de agenten hem in 2011 in Best wilden fouilleren. Hij schoot zijn wapen leeg op de agenten en raakte een van hen in de lies. De man werd zelf ook beschoten en werd geraakt in zijn heup, been en voet.

De straf valt lager uit omdat er volgens het hof geen sprake is van voorbedachte rade en dus niet van poging tot moord. "Het lijkt erop dat het schieten door de verdachte in een opwelling is gebeurd toen hij merkte dat de agenten hem wilde fouilleren. Er was te weinig reële gelegenheid om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn handelen", aldus het hof.

Verzwarende maatregelen zijn volgens het hof dat de man zijn eigen gedrag - nu nog steeds - "volstrekt logisch" vindt. Hij noemt het gedrag van de agenten onverantwoord.

De agenten zelf zijn nu nog steeds niet aan het werk in hun oude functie. Het incident heeft grote invloed op hun leven, vertelden zij in de rechtszaal.