Clicky


FNV verliest geding tegen taxibedrijf Klomp Ede

FNV verliest geding tegen taxibedrijf Klomp Ede
12-03-2016 00:39 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

ARNHEM - De FNV heeft bot gevangen bij de rechter om de dwangsom voor het noodlijdende taxibedrijf Klomp Groepsvervoer te verhogen. Het bedrijf moet werknemers betalen voor een woon-werkregeling in de cao maar kan dat niet. Volgens de vakbond moet het bedrijf dan maar failliet gaan. Een dwangsom is daarvoor volgens de rechter echter niet het geëigende middel, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd vonnis.

Het gerechtshof oordeelde vorig jaar dat Klomp, met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2015, de cao correct moet uitvoeren en werknemers een woon-werkvergoeding moet betalen. Het hof legde een dwangsom op van 500 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro. De FNV wilde die naar 100.000 euro per dag tillen.

De rechter bepaalde evenwel dat van een verhoging "geen effectieve prikkel tot nakoming kan uitgaan mede in aanmerking genomen dat aannemelijk is dat Klomp financieel niet in staat is tot afrekening met werknemers over die periode over te gaan. Volgens FNV moet Klomp dan maar failliet gaan, maar een dwangsom is niet bedoeld om een faillissement tot stand te brengen.''