Clicky

 
Transport Online - België voert controles sociale dumping op

België voert controles sociale dumping op

België voert controles sociale dumping op
11-03-2016 11:53 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Vandaag heeft de Belgische ministerraad het actieplan 2016 voor de strijd tegen de sociale fraude en de sociale dumping goedgekeurd. Het nieuwe actieplan van staatssecretaris Bart Tommelein en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) bouwt verder op dat van 2015 en bevat in totaal 90 concrete actiepunten. Tommelein: "In 2016 voeren we het aantal sociale dumpingcontroles op. De opsporing van onwettige detacheringen is prioritair."

Voor 2015 kan staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein mooie cijfers voorleggen. In 2015 werd in de strijd tegen sociale fraude 180 miljoen euro opgehaald, een stijging met 30 procent tegenover 2014 en het hoogste cijfer ooit. "Bovendien zijn we er in 2015 in geslaagd om 70 procent van de acties in het actieplan volledig uit te voeren. 26 procent is nog in uitvoering", reageert een tevreden staatssecretaris.

Het actieplan 2016 is een actualisering van het plan van vorig jaar en bevat in totaal 90 actiepunten. "In 2016 zetten we onze sectorale aanpak verder. We voeren de plannen voor eerlijke concurrentie in de bouw- en transportsector uit en starten nieuw overleg op met de land- en tuinbouwsector, de bewakingssector en met de OCMW’s", aldus Bart Tommelein.

Sociale flitscontroles en meer controles sociale dumping

Een opvallende maatregel zijn de sociale flitscontroles die de inspectiediensten in 2016 zullen organiseren. Bart Tommelein: "Na een succesvolle test in oktober vorig jaar, zullen we regelmatig aangekondigde controles uitvoeren in fraudegevoelige sectoren zoals de bouw en de horeca. Ik geloof rotsvast in het ontradend effect."

In 2016 wordt het vooropgestelde aantal controles sociale dumping opgevoerd. "Het opsporen van onwettige gedetacheerde werknemers is een prioriteit. Onze gespecialiseerde provinciale cellen zullen een derde méér controles uitvoeren dan vorig jaar", zegt de staatssecretaris.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,581

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats