Clicky

 
Transport Online - ECB zet belangrijkste rentetarief op nulpunt

ECB zet belangrijkste rentetarief op nulpunt

ECB zet belangrijkste rentetarief op nulpunt
10-03-2016 20:03 | Financieel | auteur ANP

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) zet nieuwe stappen om de aanhoudend lage inflatie in het eurogebied aan te jagen. Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, wordt verlaagd van 0,05 naar 0 procent. Tegen dat tarief kunnen banken geld lenen bij de centrale bank.

De stap komt als een verrassing. Economen rekenden er gemiddeld op dat de ECB alleen de zogenoemde depositorente zou verlagen. Die gaat inderdaad omlaag van min 0,3 naar min 0,4 procent. Dat maakt het voor banken nog duurder om geld in bewaring te geven bij de ECB.

De ECB meldde verder dat het stimuleringsprogramma wordt vergroot. Vanaf april wordt maandelijks voor 80 miljard euro aan schuldpapier opgekocht, in plaats van 60 miljard euro. Ook bedrijfsobligaties komen in aanmerking voor het programma, mits het om financieel solide ondernemingen gaat. Banken blijven uitgesloten.

Prijsniveau opjagen

Daarnaast stelt de ECB vanaf juni een nieuwe serie vierjarige leningen beschikbaar, waarmee banken geld kunnen ophalen om hun kredietverlening op te voeren. De ECB is zelfs bereid daar geld op toe te leggen; de minimale rente op de kredieten is gelijk gesteld aan de (negatieve) depositorente.

Door de markt met goedkoop geld te overspoelen hoopt de ECB de vraag naar producten en diensten te stimuleren. Dat moet uiteindelijk ook het prijsniveau opjagen. Ook wordt de euro minder waard ten opzichte van andere valuta's. Importproducten worden duurder, wat ook een verhogend effect heeft op de inflatie.

Een langdurig lage inflatie wordt beschouwd als een bedreiging voor de economische groei. Bedrijven kunnen dan investeringen gaan uitstellen omdat ook schulden minder snel in waarde dalen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden