Clicky

 Luxemburg-chauffeurs van Jan de Rijk winnen rechtszaak: maar zijn er nog niet

Luxemburg-chauffeurs van Jan de Rijk winnen rechtszaak: maar zijn er nog niet
10-03-2016 19:02 | Transport | auteur Redactie [MV]

ROOSENDAAL - "Als ik samen met drie andere chauffeurs ga procederen tegen Jan de Rijk in Roosendaal bij een Luxemburgse rechtbank lijkt het op het verhaal van David en Goliath. En wij hebben gewonnen”, zegt chauffeur Sam van Nieuwkoop (54) donderdagavond tijdens een rit naar Parijs tegen Transport Online.

“Ik hoor bij de zo’n dertig ‘Luxemburg-chauffeurs’ die bij De Rijk kwamen nadat ze Zurel hadden overgenomen. Maar tien jaar later moesten wij van de Luxemburgse naar de Nederlandse cao. Een salarisverschil van bijna 800 euro, of vertrekken”, vertelt hij verder. Na de uitspraak is het Roosendaals transportbedrijf in hoger beroep gegaan en wacht de chauffeurs een lange kostbare weg.

“De mededeling dat wij moesten kiezen kwam koud op ons dak. Wij wilden tijd hebben om na te denken en dingen uit te zoeken, maar moesten binnen 2 weken beslissen. Niemand was het er mee eens. Sommigen tekenden toch omdat ze hun hypotheek moeten betalen en een gezin dienen te onderhouden. Er zijn ook chauffeurs naar elders vertrokken.”

Nadat De Rijk Zurel had overgenomen konden ze op de heenreis bloemen vervoeren en vliegtuigplaten mee terugnemen. Omdat wij via de Luxemburgse cao reden waren er aantrekkelijke zaken, zoals meer kinderbijslag en een betere pensioenregeling”, legt Van Nieuwkoop uit.

Goedkopere Bulgaren

“Het is nooit hardop tegen ons gezegd, maar wij hebben met eigen ogen gezien dat er veel goedkopere Bulgaarse chauffeurs die route zijn gaan doen. Die hebben wij zelf nog moeten inwerken. De chauffeurs die hebben getekend, rijden een deel van het traject en de rest doen de Bulgaren.”

“Ik ging niet akkoord, dus hebben ze mij ontslagen. Met een opzegtermijn van een half jaar van het moment van ontslag. Ik heb samen met drie oud-collega’s mr. Marleen Watté-Bollen met een kantoor in Luxemburg in de hand genomen. Die is er direct mee aan de slag gegaan. En heeft de rechtszaak gewonnen. Jan de Rijk mag weliswaar van cao wisselen, maar van de rechtbank niet in een keer het salaris zover laten zakken. Er had een overgangsperiode moeten zijn.”

Willen gerechtigheid

“De advocate belde mij met het overwinningsnieuws. Ik was erg blij. Mij bijvoorbeeld was door de rechter zo’n 6000 euro toegekend. Alleen vertelde ze er meteen bij dat de advocaat van Jan de Rijk vrijwel direct in hoger beroep is gegaan.

“Wij zijn gaan nadenken en vroegen ons af of deze nieuwe rechtsgang zin heeft. Er is al 10.000 euro aan juridische kosten uitgegeven. Het gaat mogelijk nog twee jaar duren en weer zo’n 10.000 euro kosten. Gelukkig heb ik een goede rechtsbijstandverzekering. Uiteindelijk hebben wij gezamenlijk besloten dit hoger beroep ook te doorlopen. Want wij willen gerechtigheid. En laten niet met ons dollen.”

Er is donderdagavond contact gezocht voor een reactie met het hoofdkantoor van Jan de Rijk in Roosendaal. Een medewerker heeft gemeld dat er niemand bereikbaar is voor commentaar.

Foto's

  • J.Roeland
    JAN DE RIJK
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats