Clicky

 
Transport Online - Iets minder overslag in Rotterdamse haven

Iets minder overslag in Rotterdamse haven

Iets minder overslag in Rotterdamse haven
26-04-2013 16:52 | Haven Nieuws | auteur de redactie
ROTTERDAM - De overslag in de Rotterdamse haven lag in het eerste kwartaal van 2013 met 109 miljoen ton, 1% onder het niveau van de vergelijkbare periode vorig jaar. Uitgesplitst naar goederensoort werden agribulk (-11%), kolen (-2%), ruwe olie (-7%), overig nat massagoed (-2%), containers (-1%) en overig stukgoed (-20%) minder aan- en afgevoerd. Aan de positieve kant eindigden ijzererts en schroot (+10%), overig droog massagoed (+14%), minerale olieproducten (+3%) en roll on/roll off (+1%).

President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam: "Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 misten we een schrikkeldag, oftewel een procent overslag, Daar staat tegenover dat we sinds 1 januari de overslag van Dordrecht meetellen en dat leverde een half procent op. Al met al bleef de overslag in de eerste drie maanden ongeveer gelijk. Voor heel 2013 rekenen we op een bescheiden groei."

Nat massagoed
De overslag van nat massagoed nam met 3% af tot 53 miljoen ton. De aanvoer van ruwe olie daalde met 1,7 miljoen ton tot 24 miljoen ton. Dit komt vooral door de hoge aanvoer vorig jaar. De vraag naar raffinageproducten in Europa was de afgelopen drie maanden weliswaar laag, maar dit trof vooral Zuid-Europese raffinaderijen. De aan- en afvoer van minerale olieproducten nam met 600.000 ton toe tot bijna 21 miljoen ton. Dit is vooral te danken aan toename van de handel in benzine (export) en gasolie (import). De behandeling van overig nat massagoed liep 150.000 ton terug tot ruim 8 miljoen ton door tegenvallende orders voor de Europese chemie en omdat de tankterminal van Odfjell deels niet operationeel is.

Droog massagoed
De totale overslag van droog massagoed nam toe met 4% tot 20 miljoen ton. De overslag van kolen daalde licht tot 6,7 miljoen ton door de afbouw van voorraden op de terminals, vooral van cokeskolen. Voor het gehele jaar, blijven de vooruitzichten positief. De overslag van ijzererts en schroot nam met 750.000 ton toe tot 8 miljoen ton omdat een grote staalproducent het erts nu aanvoert in de allergrootste schepen (Vale Max). Deze kunnen in Europa alleen in Rotterdam terecht. Van hier gaat het in kleinere zeeschepen naar Bremen en, nieuw, Duinkerken en Gent. De behandeling overig droog massagoed (bouwstoffen, mineralen, biomassa) boekt een relatief grote winst van 400.000 ton en komt op 3 miljoen ton. Belangrijkste oorzaak is dat sinds 1 januari de overslag van Dordrecht wordt meegeteld. Hierbuiten wordt weinig groei verwacht door de slechte conjunctuur in met name de bouw.

Containers, stukgoed
De overslag van containers daalt in tonnen met een klein procent tot 30 miljoen ton maar neemt in eenheden met 4% toe tot 2,9 miljoen TEU. Er zijn in vergelijking met de eerste drie maanden van 2012 aanmerkelijk meer lege containers behandeld. Naar verwachting is dit het beeld voor het gehele eerste half jaar vanwege de tegenvallende Europese economische ontwikkeling. Het roro-verkeer bleef volgens verwachting vrijwel stabiel op ruim 4 miljoen ton, conform de stagnerende economie in het Verenigd Koninkrijk. De daling van de overslag van overig stukgoed met 300.000 ton tot ruim een miljoen ton is toe te schrijven aan de verminderde overslag van brammen en andere staalproducten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden