Clicky


 


Sluisdrempels in Wilhelminasluis Zaandam geplaatst

Sluisdrempels in Wilhelminasluis Zaandam geplaatst
10-03-2016 11:35 | Werkzaamheden | auteur Redactie [FE]

ZAANDAM - Heijmans heeft tijdens een tiendaagse stremming nieuwe sluisdrempels geplaatst in de Wilhelminasluis in Zaandam. Deze betonnen sluisdrempels zijn nodig om de nieuwe sluisdeuren, die later deze maand worden geplaatst, goed te laten sluiten.

De sluis wordt breder, langer en dieper, zodat ook binnenvaartschepen van CEMT klasse Va er gebruik van kunnen maken. De werkzaamheden aan de Wilhelminasluis maken onderdeel uit van het programma ‘Vaart in de Zaan’.

Twee sluishoofden

De Wilhelminasluis heeft twee sluishoofden, één in de Zaan en één in de Voorzaan. De drempelconstructie verbindt beide delen van een sluishoofd met elkaar en zorgt ervoor dat de twee delen niet kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Dit is belangrijk, want het waterdicht sluiten van de sluisdeuren is millimeterwerk.

De drempelconstructies van de sluishoofden zijn van tevoren gebouwd op het werkplatform bij de Beatrixbrug. Deze innovatieve wijze van vooraf fabriceren van de drempel is nog niet eerder toegepast. Per sluiszijde bestaat de drempelconstructie uit twee geprefabriceerde betonnen platen. In één daarvan is een horizontale aanslag gestort, een rand in V-vorm. De toekomstige sluisdeuren worden tegen de V-vormige aanslag gedrukt zodat er in gesloten stand geen water onder de sluisdeur door kan komen.

60 ton

Met een grote 500 tons kraan op de werkplatforms zijn de drempels nauwkeuring geplaatst tussen de sluishoofden op een diepte van circa 6 meter onder de waterlijn. De betonnen drempels wegen tot circa 60 ton per stuk. Na het plaatsen hebben duikers handmatig 80 ankers per sluishoofd geplaatst om de drempels er aan te bevestigen. Daarna is het onderwaterbeton gestort bij de drempels. Na het uitharden van het onderwaterbeton kan scheepvaartverkeer vanaf 11 maart weer gebruik maken van de sluis.

Inhangen sluisdeuren

Maandag 21 maart worden de vier nieuwe houten sluisdeuren (8 x 8 meter) over het water aangevoerd vanuit de fabriek in Kampen. Heijmans hijst dinsdag 22 maart aan de Noordzijde (bij de Beatrixbrug) en woensdag 23 maart aan de Zuidzijde met een grote kraan de sluisdeuren op hun plaats in de sluishoofden. Het scheepvaartverkeer kan tijdens deze werkzaamheden gebruik blijven maken van de sluis. Het hijsen gebeurt tussen het scheepvaartverkeer door.

Verbeterd ontwerp sluiskolk

Na april 2016 worden er enige tijd geen uitvoeringswerkzaamheden uitgevoerd en wordt het bouwterrein zoveel mogelijk gedemonteerd. In die tijd wordt door het ontwerpteam in overleg met de Provincie Noord-Holland doorgewerkt aan het nieuwe ontwerp voor de sluiskolk. De Wilhelminasluis is het hele vaarseizoen 2016 beschikbaar. De werkzaamheden worden naar alle waarschijnlijkheid in het vierde kwartaal weer hervat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions