Clicky


Provincie en gemeenten: voorkeur voor 'Bundeling Noord N629'

Provincie en gemeenten: voorkeur voor 'Bundeling Noord N629'
10-03-2016 11:30 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

DEN BOSCH - Provincie Noord-Brabant en de colleges van B en W van  Oosterhout en Dongen hebben hun voorkeur uitgesproken voor het nieuwe tracé voor de provinciale weg N629 tussen Oosterhout en Dongen. Uit vijf mogelijke oplossingen kozen de partijen unaniem voor alternatief drie, de zogenaamde ‘Bundeling Noord’. In deze variant wordt een nieuwe weg aangelegd tussen de Provincialeweg in Oosteind en de kruising tussen de Duiventorenbaan/Steenstraat in Dongen.

Om een keuze te maken voor het tracé tussen de N629 en de Westerlaan zijn de afgelopen maanden vijf mogelijke tracés onderzocht en uitgewerkt. Op basis van deze onderzoeken hebben de provincie en beide gemeenten een voorkeur uitgesproken voor een nieuw tracé.

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Na jaren onderzoeken en overleggen zijn we erin geslaagd een oplossing voor de N629 te vinden waar we allemaal volledig achter kunnen staan. Het nieuwe tracé zorgt voor een betere doorstroming op de N629 en bereikbaarheid van onder andere het nog aan te leggen bedrijventerrein Everdenberg-Oost. Het zorgt er ook voor dat de leefbaarheid voor veel mensen verbetert, omdat de overlast door geluid met name voor de inwoners van de wijk West I in Dongen vermindert en de luchtkwaliteit beter wordt.”

Nieuw tracé

Het nieuwe tracé begint vanaf de kruising N629/Provincialeweg in Oosteind en loopt vanaf daar parallel aan het bestaande tracé tot vlak voor de Heikantsestraat. Dan buigt het af richting het Wilhelminakanaal, dicht langs het toekomstige bedrijventerrein Everdenberg-Oost. Het tracé loopt vervolgens parallel langs de noordkant van het Wilhelminakanaal richting Dongen. Ten westen van Dongen komt een nieuw viaduct over het kanaal. Het tracé sluit vervolgens aan op de bestaande kruising tussen de Duiventorenbaan en de Steenstraat.

Informatiebijeenkomst

De colleges van B en W hebben vandaag voorlopig ingestemd met het tracé Bundeling-Noord. Op maandag 21 maart vindt van 19.00 tot 22.00 uur een algemene inloopavond plaats in gemeenschapshuis Oostquartier aan de Provincialeweg 96 in Oosteind. Belangstellenden krijgen een toelichting op de voorkeurskeuze voor dit tracé en kunnen erop reageren. Voorafgaand aan de bijeenkomst worden directe belanghebbenden geïnformeerd over het voorkeursalternatief en de mogelijke gevolgen.

Planning

Na de informatiebijeenkomst van 21 maart nemen beide colleges een definitief besluit over dit voorkeurstracé. De reacties van belanghebbenden nemen de colleges van B en W mee in hun definitieve advies aan Gedeputeerde Staten. Bovendien kan op basis van deze input het ontwerp verder uitgewerkt en ingevuld worden. De gemeenteraden brengen begin juni hun advies aan de provincie uit. Vervolgens wordt een ruimtelijk plan gemaakt voor de complete N629. Als alle ruimtelijke procedures volgens planning verlopen, start in 2019 het werk aan het tracé N629-Westerlaan.