Clicky


Beschikbaarheid douanesystemen verder omhoog

Beschikbaarheid douanesystemen verder omhoog
24-04-2013 10:13 | Algemeen | auteur de redactie
ZOETERMEER - De Douane heeft nieuwe afspraken gemaakt met het bedrijfsleven om de beschikbaarheid van douaneprocessen te verbeteren. In 2015 moeten de douanesystemen 99,5 procent van de tijd te gebruiken zijn voor bedrijven om douaneaangifte te doen. In 2012 waren de systemen, bijvoorbeeld door storingen, gemiddeld 96 procent van de tijd beschikbaar.

Het programma Hoogbeschikbaarheid Douaneprocessen, een initiatief van de onder meer de Douane en bedrijfslevenorganisaties EVO, FENEX en ADS, stelt de belangrijkste maatregelen vast die nodig zijn om uiteindelijk een gemiddelde beschikbaarheid van 99,5 procent te bereiken. Dankzij de uitwerking van eerdere plannen is de beschikbaarheid van douaneprocessen in 2012 gestegen van gemiddeld 94 tot 96,7 procent. De doelstelling voor geheel 2013 is 97,5 procent, tot nu toe is de beschikbaarheid dit jaar gemiddeld 98,5 procent. De partijen zijn nieuwe afspraken overeengekomen en hebben deze in een tweejarenplan vastgelegd.

Processen
Het in 2012 gerealiseerde project heette toen nog 'Hoge Beschikbaarheid Douane Systemen'. Het laatste woord is in het nieuwe plan vervangen door 'Processen' omdat het niet alleen gaat om de beschikbaarheid van het IT-systeem op zichzelf, maar ook om verbetering van het hele in- en uitvoerproces. Het doel is dat bedrijven niets meer merken van zaken zoals storingen en onderhoud, ongeacht de techniek waarmee gewerkt wordt.

Storingen
Storingen zijn nooit helemaal uit te sluiten. In gevallen van storing is daarom op de eerste plaats een goede communicatie nodig tussen overheid en bedrijfsleven, en tussen overheden onderling. Inmiddels is een nieuw communicatieprotocol beschikbaar. Dit wordt in 2013 geëvalueerd. Door de verdere uitbreiding van monitoring op douanesystemen wordt informatie nu nog sneller beschikbaar en hoeft het bedrijfsleven niet meer aan de douane te vertellen dat er een storing is. Mochten alle deze technische middelen falen, dan zijn er nog de papieren noodprocedures. Deze worden in 2013 vernieuwd.