Clicky


OM eist tot 9 jaar cel voor smokkel 1200 kilo cocaïne

OM eist tot 9 jaar cel voor smokkel 1200 kilo cocaïne
23-04-2013 17:46 | Algemeen | auteur de redactie
ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank Rotterdam tegen vijf verdachten gevangenisstraffen van vijf tot negen jaar geëist vanwege de internationale smokkel van meer dan 1200 kilo cocaïne. De verdachten komen uit Rotterdam, Barendrecht, Curaçao en Venezuela.

Het drugstransport is in februari vorig jaar onderschept in de haven van Antwerpen. De cocaïne bleek verborgen in een container met wasmiddelen uit de Dominicaanse Republiek. De waarde van de partij was 43,5 miljoen euro.

De officier van justitie van het Landelijk Parket benadrukte voor de rechtbank dat cocaïne een zeer schadelijke stof is voor de volksgezondheid. "Zowel lichaam en geest van de gebruiker worden in ernstige mate aangetast."

"De maatschappij als geheel heeft ongelofelijk veel last en overlast van de gebruikers van cocaïne. Door mee te werken aan de handel in verdovende middelen dragen de verdachten bij aan die maatschappelijk onwenselijke situatie."

"Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur is de enige passende straf bij deze vorm van georganiseerde criminaliteit", aldus de officier van justitie, die straffen van 5,6,6,7 en 9 jaar eiste tegen de verdachten.

Het strafproces wordt donderdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. De rechtbank doet op 13 mei uitspraak. In juni staan nog twee verdachten terecht in de megadrugzaak.