Clicky


GroenLinks: 'Russische olieterminal nog niet definitief'

GroenLinks: 'Russische olieterminal nog niet definitief'
23-04-2013 10:22 | Algemeen | auteur de redactie
ROTTERDAM - "Minister Henk Kamp heeft voor zijn beurt gesproken door te zeggen dat het Russische bedrijf Summa samen met het Nederlandse opslagbedrijf VTTI definitief een olieterminal mag bouwen in de Rotterdamse haven." Dat zegt GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ze heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.

Minister Kamp sprak één dag voor het bezoek van de Russische president Poetin aan Nederland over "een deal die de vruchtbare relatie tussen Nederland en Rusland illustreert". Het bouwproject dreigde volgens de minister aanvankelijk vast te lopen door problemen met het verkrijgen van de benodigde vergunningen, waarna Kamp 'de belemmeringen' zou hebben weggenomen.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren is verbaasd over het verhaal. "Bij de provincie, de milieudienst DCMR en andere relevante instanties is niets bekend over belemmeringen. Sterker nog, de vergunningen voor de olieterminal moeten nog worden aangevraagd en dus getoetst. Als bij die toetsing een beer op de weg komt, moet Kamp zijn loze belofte aan de Russen over het definitief doorgaan van de bouw inslikken en staat Nederland voor aap."

Van Tongeren wil dat de Nederlandse regels over veiligheid ook gewoon gelden voor de Russen. Ze maakt zich daarom zorgen over 'dealtjes' die de reguliere vergunningaanvragen doorkruisen. "Daar komt bij dat er volgens de Russische oliepijplijnbeheerder Transneft niet genoeg olie is om de nieuwe opslagtanks te vullen. Dat leidt tot overcapaciteit en prijsdalingen en mogelijk ook tot minder investeringen in onderhoud en veiligheid bij bestaande op- en overslagbedrijven in de Rotterdamse haven. Dat lijkt mij géén goede deal."

Lees ook:
» Russen bouwen olieterminal in haven Rotterdam