Clicky


Boete bedrijf Almelo na dood twee medewerkers

Boete bedrijf Almelo na dood twee medewerkers
07-03-2016 15:24 | Binnenland | auteur ANP

ALMELO - Het bedrijf Enrichment Technology Nederland (ETNL) moet 50.000 euro boete betalen vanwege een bedrijfsongeval dat twee medewerkers het leven kostte. De slachtoffers, twee mannen, stikten bij het schoonmaken van een oven. Het bedrijf ontwikkelt onder meer installaties om uranium te verrijken voor kerncentrales.

Volgens de rechtbank in Almelo verzaakte ETNL toen de mannen de oven gingen schoonmaken. De oven had van tevoren moeten worden onderzocht, omdat het risico groot was dat zich daarin nog het verstikkende en levensgevaarlijke gas argon zou bevinden. Dat is niet gebeurd en dat hebben de twee mannen met de dood moeten bekopen, aldus de rechtbank.

De rechtbank vindt dit "zeer ernstig en rekent het ETNL aan dat zij niet de verantwoordelijkheid heeft genomen die zij voor haar medewerkers had. Vooral omdat ETNL eerder is geconfronteerd met een dodelijk ongeval. Het bedrijf was daarom op de hoogte van het belang van zeer zorgvuldige veiligheidsvoorzieningen, vanwege de potentiële gevaren die de werkzaamheden binnen zo’n bedrijf met zich brengen''.