Clicky


Vlaamse havens gaan meer samenwerken

Vlaamse havens gaan meer samenwerken
19-04-2013 12:00 | Haven Nieuws | auteur de redactie
ANTWERPEN - Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits ondertekent samen met de vier Vlaamse havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge en de Vlaamse Havenverenigingen een samenwerkingsakkoord. Aan de hand van 30 actiepunten gaan ze doelgericht samenwerken om de concurrentiepositie van de Vlaamse havens op internationaal vlak te verstevigen. Minister Crevits wil zo de rol van Vlaanderen als belangrijke logistieke topregio met maximale toegevoegde meerwaarde verder uitbouwen.

Vlaanderen wil haar rol als logistieke draaischijf van Europa maximaal uitbouwen. Het heeft immers veel troeven als logistieke topregio. Deze moeten optimaal worden uitgespeeld. Zeker nu. De industriële activiteiten staan wereldwijd onder druk. De Vlaamse havens hebben er alle belang bij als één Europese top-distributieregio naar voren te treden om hun toekomst en die van Vlaanderen veilig te stellen.

"Om onze Europese toppositie te versterken en om maximale meerwaarde voor Vlaanderen te realiseren, is slimme samenwerking een noodzaak. De mondiale concurrentie tussen de havens woedt volop. Om hun concurrentiekracht te versterken kunnen onze havens daarom op verschillende terreinen best samen aan de kar trekken. Flanders Port Area vormt het kader waarbinnen de bestaande en van onderuit gegroeide vormen van samenwerking tussen de havenbesturen en ook nieuwe samenwerkingsinitiatieven worden ontwikkeld", aldus Crevits.

De beleidsondersteunende paper "samenwerkingsverbanden tussen zeehavenautoriteiten" van het Steunpunt Goederen- en personenvervoer werd als wetenschappelijke onderbouwing gebruikt om de gewenste samenwerkingsvorm te detecteren. Het uitgangspunt hierbij ligt in de meerwaarde voor elk van de havens, voor de Vlaamse economie en voor het Vlaamse aandeel in het goederenvervoer in de Hamburg – Le Havre range.

Eddy Bruyninckx, CEO Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen: "Sterk door samenwerk is al jaren het motto van de Antwerpse havengemeenschap. Als tweede belangrijkste haven van Europa legt Antwerpen graag met de andere Vlaamse havens de fundamenten opdat Vlaanderen in 2020 zijn Europese toppositie kan bewerkstelligen. Maar laat ons zeker niet vergeten dat we enkel resultaten kunnen halen, als we rekening houden met onze klanten. Samenwerking is erop gericht om een meerwaarde voor alle betrokken havens te realiseren. Dit akkoord bevestigt en erkent de lokale bestuursvorm van de haven als de meest doelmatige en de meest optimale om een competitieve werking van de haven te verzekeren. Maar dat lukt enkel als ook vanuit de Vlaamse en federale overheid de randvoorwaarden op punt worden gezet."