Clicky


Schultz van Haegen: Sloopfonds kan nadelig zijn voor Nederlandse zeeschepen

Schultz van Haegen: Sloopfonds kan nadelig zijn voor Nederlandse zeeschepen
16-04-2013 13:55 | Algemeen | auteur de redactie
DEN HAAG - Minister Schultz van Haegen geeft, in antwoord op Kamervragen van het lid De Boer van de VVD, vandaag aan dat zij de mening deelt dat de sloopheffing voor Nederlandse zeeschepen nadelig kan zijn voor de Nederlandse concurrentiepositie.

Wel zegt Schultz dat zij van mening is dat dit vooral geldt voor de short sea sector omdat de categorie schepen die daartoe behoort relatief vaak EU havens aandoet.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van het feit dat het Europees Parlement eind maart voor een sloopheffing voor zeeschepen stemde.

Schultz ziet meer in een eenmalige heffing bij aanschaf of registratie van een schip. "Op die manier worden de administratieve lasten gemoeid met de uitvoering van een dergelijk complex systeem niet op de havens afgewenteld. Bovendien wordt de hoogte van een sloopheffing in zo'n geval niet bepaald door het aantal havenaanlopen dat een schip maakt."

Schultz is van mening dat het innen van de bijdragen voor het sloopfonds via de havengelden geen taak van de havens is, omdat zij geen rol spelen bij de scheepsrecycling.

De minister van infrastructuur en milieu heeft dan ook gezegd dat zij zich zal inzetten tijdens de verdere onderhandelingen in de Raad en met het Europees Parlement.

"Nederland staat in principe open voor een financieel instrument om het naleven van de verordening te stimuleren, maar voor het sloopfonds zoals voorgesteld door het Europees Parlement is onvoldoende draagvlak bij het bedrijfsleven. Aan een sloopfonds waarbij schepen bij elke aankomst in de haven een bijdrage moeten leveren, kleven voor Nederland grote bezwaren", zegt de minister tot slot.

Auteur: E. van der Wal-de Vries