Clicky


Europees Parlement stemt over havendiensten verordening

Europees Parlement stemt over havendiensten verordening
04-03-2016 17:05 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

STRAATSBURG - Aankomende week is het Europees Parlement in Straatsburg en stemt zij over de havendiensten verordening. Deze verordening voorziet in het transparant maken van de financiën van de Europese havens en het liberaliseren van diensten rondom de havens, zoals dat al reeds in Nederland het geval is. Wat het CDA betreft een belangrijke stap, omdat veel havens in Europa nog steeds staatssteun ontvangen wat leidt tot een ongelijk speelveld.

"Dit is zeer belangrijke wetgeving waarmee de Europese havens zullen winnen aan concurrentiekracht en het Europese speelveld gelijk getrokken kan worden", zegt CDA-Europarlementariër Wim van de Camp.

De haven verordening heeft lang op zich laten wachten gezien de moeizame onderhandelingen in the Europees Parlement. Op 21 januari kondigde de Europese Commissie aan dat Nederlandse, Belgische en Franse havens vennootschapsbelasting moeten gaan betalen in het streven naar en gelijker speelveld in de maritieme sector. De Europese Commissie onderzoekt momenteel of hetzelfde nodig is in Duitsland.

Het debat staat gepland voor maandag 7 maart en de stemming is op dinsdag 8 maart. Beiden zijn te volgen via de livestream van het Europees Parlement: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/nl/plenary/