Clicky


GroenLinks: 'Brandgevaar chemiebedrijven Rotterdamse haven steviger aanpakken'

GroenLinks: 'Brandgevaar chemiebedrijven Rotterdamse haven steviger aanpakken'
12-04-2013 17:29 | Algemeen | auteur de redactie
ROTTERDAM - De brandweer moet meer doen om brandgevaar bij chemiebedrijven in de Rotterdamse haven te voorkomen, dat vindt GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Uit een rapportage van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat bij ongeveer een op de drie gevaarlijke bedrijven de brandveiligheid niet voldoende is gegarandeerd.

Bonte wil dat binnen twee maanden alle blusleidingen getest worden en bedrijven verouderde veiligheidsplannen updaten. Bedrijven die de brandveiligheid niet kunnen garanderen zouden volgens hem geheel of gedeeltelijk stilgelegd moeten worden. Dat overkwam afgelopen zomer chemiebedrijf Odfjell, waar het grootste deel van de gevaarlijke stoffen onveilig bleek opgeslagen.

In 2011 bleek al dat in Rotterdam bij maar liefst 15 gevaarlijke bedrijven het veiligheidssysteem een of meer mankementen vertoonde. Volgens de ILT is bij het grootste deel van die bedrijven de veiligheid nog steeds niet op orde. Bonte wil stevigere maatregelen om brandgevaar aan te pakken.

"Brandveiligheid mag niet ondergeschikt worden gemaakt aan winstbejag. Bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken zou veiligheid prioriteit nummer een moeten zijn."