Clicky


Kamer wil onkruidverdelger 'glyfosaat' weren

Kamer wil onkruidverdelger 'glyfosaat' weren
03-03-2016 16:51 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland moet er niet mee instemmen dat de onkruidverdelger glyfosaat de komende vijftien jaar opnieuw wordt toegestaan. Die oproep deed een meerderheid van de Tweede Kamer donderdag aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Maandag wordt in Brussel besloten of glyfosaat de komende jaren opnieuw wordt toegelaten in Europa. Glyfosaat zit in diverse bestrijdingsmiddelen en mag binnenkort alleen nog worden gebruikt in de landbouw. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het waarschijnlijk kankerverwekkend. Sommige tuincentra zijn in Nederland al gestopt met de verkoop van verdelgers waar deze stof in zit. Een bekend voorbeeld is Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto.

PvdA, GroenLinks, SP, PVV, Kuzu/Öztürk, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren willen dat het kabinet maandag tegenstemt. De staatssecretaris gaf eerder aan dat hij weinig kan met deze wens van de Kamer. Hij volgt het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), dat glyfosaat gewoon wil toelaten.

Greenpeace is fel tegen toelating van glyfosaat. "Staatssecretaris Van Dam begaat een grote fout als hij zijn plan doorzet dit gif opnieuw toe te laten'', reageert campagneleider landbouw Herman van Bekkem. "De staatssecretaris moet doen wat de Tweede Kamer hem vraagt: bescherm mens en milieu en zorg ervoor dat glyfosaat niet voor nog vijftien jaar wordt toegelaten'', vindt hij.