Clicky


Kabinet onderzoekt private beveiligers schepen

Kabinet onderzoekt private beveiligers schepen
10-04-2013 17:48 | Piraterij | auteur de redactie
(Novum) - Het kabinet onderzoekt of het mogelijk is om private beveiligers in te zetten die koopvaardijschepen voor de kust van Somalië moeten beschermen tegen piraten. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) woensdag tijdens een overleg in de Kamer.

"Het kabinet is van mening dat er wellicht aanleiding is het standpunt over het toestaan van private beveiligers in zekere zin te heroverwegen", zei Hennis. Bij het onderzoek zijn ook de ministeries van Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu betrokken. De bewindsvrouw verwacht het onderzoek binnenkort te voltooien. Dan krijgt ook de Kamer het nieuwe standpunt te horen.

Tot nu toe verzette het kabinet zich nog tegen de inzet van private beveiligers. Het geweldsmonopolie dient in handen te liggen van de overheid, luidde het voornaamste argument. Hennis erkende woensdag dat er grenzen zitten aan de inzet van militaire beveiligingsteams op koopvaardijschepen.

Deze vessel protection detachments (vpd) kunnen moeilijk worden ingezet op kleine schepen. Ook als de aankomsthaven van de schepen pas later bekend wordt, kunnen de teams niet worden ingezet. "Er zijn grenzen aan wat Defensie kan opbrengen", zei Hennis. Tegelijkertijd zegde ze toe om nog eens goed te kijken of de teams vaker kunnen worden ingezet. Dat concept wordt zeker niet 'overboord' gezet, bezwoer zij.

Hennis zei verder dat inmiddels het nodige veranderd is in de rest van de wereld. In de Europese Unie staan inmiddels vrijwel alle landen de inzet van particuliere beveiligers toe. Ook worden internationale richtlijnen vastgesteld, die volgens de minister een 'regulerend effect' zullen hebben.

In de Tweede Kamer tekende zich woensdag ook een meerderheid af voor de inzet van particuliere beveiligers. Regeringspartij PvdA sluit de ogen niet voor internationale ontwikkelingen, zei Sultan Günal-Gezer. Als blijkt dat de rek eruit is bij de inzet van vpd's, dan is zij bereid om te praten over alternatieven.

Han ten Broeke (VVD) drong tijdens het debat aan op een 'serieus onderzoek' naar de inzet van particuliere beveiligers. Hij verwees daarbij naar een kritisch rapport van Clingendael, dat onlangs adviseerde om alsnog de inzet van private beveiligers te overwegen.

Volgens het instituut is het huidige beleid 'niet langer houdbaar'. De procedures zijn lang, kosten veel geld en de inzet van mariniers is weinig flexibel. Niettemin verzetten D66 en de SP zich tijdens het debat tegen de inzet van private beveiligers. Wassila Hachchi (D66) wil eerst bezien of de inzet van vpd's kan worden verbeterd, voordat wordt besloten het monopolie op geweld uit handen te geven.