Onderzoek naar veiligheid vliegverkeer op en rond Schiphol

Onderzoek naar veiligheid vliegverkeer op en rond Schiphol
02-03-2016 11:19 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een groot onderzoek naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol. Er zijn in de afgelopen jaren een paar incidenten geweest, zoals bijna-botsingen op de landingsbaan of vliegtuigen die opstegen van startbanen die nog niet waren vrijgegeven.

De raad wil nu weten of er structureel iets mis is, bijvoorbeeld in het ontwerp of het gebruik van de luchthaven. Ook moet het onderzoek duidelijk maken of er iets is gedaan met aanbevelingen uit eerdere onderzoeken. De raad wil verder weten "hoe de veiligheid van omwonenden is meegenomen in de besluitvorming''. Het gaat niet om terrorisme, benadrukt een woordvoerder.

Schiphol wil in de komende jaren flink groeien. Het onderzoek is daarom van belang voor een betere veiligheid, aldus de Onderzoeksraad. De raad hoopt dat het onderzoek tegen het einde van dit jaar of begin 2017 is afgerond.

De Onderzoeksraad deed al eerder onderzoek naar tien incidenten tussen 2004 en 2008. Daarbij was een vliegtuig op of bij een landingsbaan terwijl daar al een vliegtuig of auto op reed. In 2010 steeg een KLM-vliegtuig per ongeluk op vanaf de taxibaan, en niet van de startbaan ernaast. Dat gebeurde bij zonsondergang op een besneeuwd vliegveld.

De voorzitter van de Onderzoeksraad, Tjibbe Joustra, zei tegen radiozender BNR dat hij het Schiphol-onderzoek al eerder wilde starten. Maar door de ramp met vlucht MH17 kwam de raad daar niet eerder aan toe.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,770
Diesel1,450

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden