Clicky

 
Transport Online - NS richt zich op betere treindiensten

NS richt zich op betere treindiensten

NS richt zich op betere treindiensten
01-03-2016 16:20 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen stoppen voor een belangrijk deel met de exploitatie van stationswinkels. De NS wil zich helemaal richten op het verbeteren van treindiensten van de intercity's en stoptreinen. Ook zal het spoorbedrijf niet meer meedingen naar regionale bus- en spoorconcessies. Het busbedrijf Qbuzz wordt op termijn verkocht.

De Nederlandse Spoorwegen maakten dinsdag de nieuwe strategie voor de komende drie jaar bekend. De plannen lekten deels al eerder uit.

"De problemen zullen niet binnen een maand zijn opgelost. Dit jaar wordt echt nog een moeilijk jaar qua drukte op het net'', waarschuwde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in een eerste reactie bij RTLZ. De Nederlandse staat is aandeelhouder van de NS.

Het bedrijf wil de komende jaren ruim 3 miljard euro investeren, waarvan 2,5 miljard in het vernieuwen en uitbreiden van het treinenpark. Ook steekt de NS 300 miljoen euro in het verbeteren van reisinformatie, wifi in treinen en nieuwe betaalmethodes. Bovendien trekt de NS eenzelfde bedrag uit om voorzieningen op stations, zoals parkeren en kiosken, te verbeteren.

Het bedrijf gaat wel verder met de kiosken en stationshuiskamers. "Alle andere formules gaan op termijn naar andere exploitanten, waarbij de NS wel de regie zal behouden'', laat een woordvoerder weten. Volgens de NS waren er tien jaar geleden nauwelijks partijen te vinden die op het station wilden ondernemen. Inmiddels is dat wel anders.

Met de maatregelen moet de punctualiteit op het spoor ook verbeteren. "Samen met partner ProRail zetten we alles op alles om de hinder op het spoor, onder meer door het tekort aan treinen en de vele buitendienststellingen, dit en volgend jaar te beperken en de reis van-deur-tot-deur zo comfortabel mogelijk te laten verlopen'', aldus het spoorbedrijf.

Vakbond FNV Spoor denkt echter dat zowel medewerkers als reizigers de dupe worden van de plannen. "Banen komen op het spel te staan en medewerkers die overgaan naar andere werkgevers zullen er in arbeidsvoorwaarden op achteruitgaan. De bond ziet de verkoop van NS Retail, de meest winstgevende tak, als een "flinke financiële aderlating'' voor NS en personeel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions