Clicky


Dekker gaat nieuwe Mediawet aanpassen

Dekker gaat nieuwe Mediawet aanpassen
02-03-2016 00:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Sander Dekker (Media) gaat de nieuwe Mediawet aanpassen, maar hij wil wel dat de Eerste Kamer er alvast mee instemt. Vervolgens treden alleen de onderdelen in werking die betrekking hebben op de regionale omroepen. De rest nog niet.

Dekker stelde deze ongebruikelijke oplossing dinsdagavond voor tijdens het moeizame debat over zijn fel bekritiseerde wetsvoorstel. Het resterende deel over de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt veranderd met een aanvullend wetsvoorstel. Dat moet eerst weer door de Tweede Kamer en daarna naar de Senaat.

De staatssecretaris zal de wijze van benoemen van bestuurders en toezichthouders in het omroepbestel veranderen. De hele Senaat drong daar op aan, om politieke invloed te vermijden. De minister wordt straks niet meer betrokken bij de aanstelling van topmensen. Dat gebeurt door de raad van toezicht en een onafhankelijke commissie.

Ook de verhouding tussen de NPO en de omroepen wordt verduidelijkt in de wet. Dat is nu niet goed genoeg gedaan, erkende Dekker. De NPO krijgt een meer sturende rol en de omroepen zijn bang hun vrijheid te verliezen. Dat is volgens Dekker niet het geval. Wel moet de publieke omroep zich richten op informatie, educatie en cultuur. Voor amusement is minder ruimte.

Met de parlementaire tussenoplossing hoopt Dekker dat de regionale reorganisatie en bezuinigingen geen verdere vertraging oplopen. De Eerste Kamer kan een wet alleen aannemen of verwerpen. Soms wordt een wetsvoorstel gerepareerd met een zogeheten novelle, maar Dekker vindt dit te lang duren.

Tegenstanders van de nieuwe wet zoals CDA, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS vinden het onjuist dat ze moeten instemmen met een ,,kreupele wet'' die later wordt aangepast. Ze vragen zich af wat er gebeurt als de aanvulling niet door de Tweede Kamer komt.

Dekker vertrouwt erop dat dit wel gebeurt maar als het toch mislukt, gaat het opgeschorte deel niet door. Vrijdag stuurt Dekker de Senaat een brief over de toezeggingen en garanties voor het wetstraject. Mogelijk komt er daarna nog een derde termijn in het debat voordat de Senaat gaat stemmen.