Clicky


Verzelfstandigd Havenbedrijf Amsterdam kan van start

Verzelfstandigd Havenbedrijf Amsterdam kan van start
21-03-2013 16:54 | Algemeen | auteur de redactie
AMSTERDAM - Het verzelfstandigde Havenbedrijf Amsterdam NV kan van start. Met een feestelijke bijeenkomst in de haven wordt vandaag gevierd dat het havenbedrijf vanaf 1 april als overheids-NV verder gaat. Tijdens deze bijeenkomst wordt het Havenmeesterconvenant ondertekend, waarmee het havenbedrijf per 1 april aanstaande de nautische taken en bevoegdheden in mandaat zal uitvoeren.

Ondertekenaars zijn Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat, locoburgemeester Carolien Gehrels, havenwethouder Freek Ossel van de gemeente Amsterdam, CEO Dertje Meijer en havenmeester Janine van Oosten van Havenbedrijf Amsterdam NV.

Kansen
Een verzelfstandigd havenbedrijf biedt de beste kansen en condities voor de haven en de stad. Het verzelfstandigde havenbedrijf kan slagvaardiger zijn, de economische bedrijvigheid beter aanjagen en daardoor meer waarde toevoegen aan de stad en de metropoolregio.

Regionaal havenbedrijf
Tot nu toe was het havenbedrijf een onderdeel van de gemeente Amsterdam. Vanaf 1 april wordt de gemeente Amsterdam aandeelhouder van het nieuwe havenbedrijf. Het is de bedoeling dat over drie jaar andere overheidspartijen medeaandeelhouders worden, te denken valt aan regiogemeentes en provincie Noord-Holland.

Nieuwe directie
Locoburgemeester Carolien Gehrels presenteerde de directie en Raad van Commissarissen van het nieuwe havenbedrijf. In de driekoppige directie zijn Dertje Meijer Chief Executive Officer (CEO), Koen Overtoom Chief Operations Officer (COO) en Ed Nieuwenhuizen Chief Financial Officer (CFO) per 1 april benoemd.
De Divisie Havenmeester van het havenbedrijf wordt aangestuurd door rijkshavenmeester Janine van Oosten.

De Raad van Commissarissen bestaat uit zes mensen. Voorzitter is Klaas Westdijk, leden zijn Ingrid Doerga, Willemijn Maas, René Smit, Dook van den Boer en Jeroen de Haas.

Publieke taken
Vanuit Havenbedrijf Amsterdam NV voert de havenmeester van Amsterdam publieke taken uit voor verschillende opdrachtgevers: het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, het Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied en de gemeente Amsterdam. Doel is de vlotte en veilige afwikkeling van het scheepvaartverkeer.

Het Havenmeesterconvenant zorgt voor waarborging van de publieke belangen. Het convenant beschrijft het kader voor sturing en toezicht en dient als waarborg voor een effectieve, efficiënte en rechtmatige uitvoering van de havenmeestertaken. De Havenmeester legt over de bevoegdheden direct verantwoording af aan het college van gemeente Amsterdam, het CNB en de minister/Rijkswaterstaat, met een onafhankelijke positie binnen het havenbedrijf.

Slimme haven
De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied slaat jaarlijks bijna 100 miljoen ton goederen over waarvan circa 75 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 55.000 mensen bij bedrijven in de haven of haven gerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 23.000 mensen in Amsterdam.

Havenbedrijf Amsterdam NV wil een slimme haven zijn en op een duurzame, innovatieve manier waarde toevoegen voor klanten en omgeving. Het havenbedrijf wil de bedrijven stimuleren bij groei, waarbij zorgvuldig met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht wordt omgegaan. Dit wil Havenbedrijf Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.