Clicky

 
Transport Online - Celstraffen geëist tegen mannen die probeerden cocaïne Nederland binnen te smokkelen via lading groente

Celstraffen geëist tegen mannen die probeerden cocaïne Nederland binnen te smokkelen via lading groente

Celstraffen geëist tegen mannen die probeerden cocaïne Nederland binnen te smokkelen via lading groente
25-02-2016 17:05 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Ruim 40 kilo in dozen verpakte cocaïne trof de douane in Antwerpen aan op 7 september 2015 tussen een lading groente in een container uit Costa Rica. In de container zaten in totaal 20 pallets, op vier pallets stonden dozen die gevuld waren met edoes, daartussen zat de cocaïne. De Belgische autoriteiten haalden de cocaïne uit de dozen en waarschuwden de politie in Den Haag.

Uiteindelijk werden zes mannen in dit onderzoek opgepakt, het gaat om vier mannen uit Den Haag van 26, 36, 40 en 52 jaar en twee mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats van 42 en 59 jaar. Zij moesten zich donderdag 25 februari voor de rechter verantwoorden.

De eisen

Tegen de 52-jarige man uit Den Haag, op wiens bedrijf de bestelling stond, eiste de officier van justitie 48 maanden gevangenisstraf, met aftrek van het voorarrest en de tenuitvoerlegging van drie maanden gevangenisstraf. Die drie maanden waren eerder voorwaardelijk opgelegd vanwege wapenbezit. In zijn woning werden wederom wapens aangetroffen.

Drie mannen, de 26-jarige, 40-jarige en 42-jarige hoorden een gevangenisstraf van 42 maanden tegen zich eisen, met aftrek van het voorarrest.
De 36-jarige Hagenaar moet als het aan de officier van justitie ligt 24 maanden de cel in met aftrek van het voorarrest.

Voor de 59-jarige man vroeg de officier van justitie vrijspraak. Er is geen bewijs dat hij wist dat er in de dozen cocaïne zou zitten.

Het onderzoek

Terug naar de cocaïnevondst van 7 september. De container waarin de cocaïne werd aangetroffen, werd twee dagen later opgehaald door een vrachtwagen. De Belgische politie achtervolgde de wagen tot aan de Nederlandse grens en vanaf daar nam de Nederlandse politie het over. Uiteindelijk werd de lading gelost bij een bedrijf in Westland.

De 52-jarige man kwam een paar uur later het terrein van het bedrijf oprijden, samen met één andere verdachte. Ze laadden twee pallets, precies twee van de vier pallets waar de cocaïne in had gezeten, in een gehuurde bus en reden weg. Bij het bedrijf van de 52-jarige man laadden alle verdachten de spullen uit. Toen ze klaar waren, deed de 52-jarige het rolluik dicht, waarna het arrestatieteam naar binnen ging en alle aanwezigen aanhield.

De 52-jarige man zegt dat hij niet wist dat er cocaïne in zijn container zat. De officier van justitie gelooft daar niks van. De container was aan hem geadresseerd. Het is volgens de officier van justitie onaannemelijk dat de drugs zouden worden geleverd aan iemand die nergens van zou weten. Daarnaast vroeg hij bij het Westlandse bedrijf om de pallets waar dozen met edoes op zaten, alleen in de dozen met edoes was drugs aangetroffen door de douane.

De verklaringen die de verdachten geven over hoe ze elkaar kennen en wat ze die dag bij het bedrijf deden, zijn niet consistent of kloppen niet. Op de telefoons van de 40-jarige en 26-jarige man werden foto’s aangetroffen van dozen op pallets en foto’s van een pakket met carbonpapier. De foto’s lijken precies op de foto’s die de douane maakte van de dozen en pakketten waarin de drugs zaten. Bij de 40-jarige man werd ook een filmpje op zijn telefoon met gelijke dozen en pakketten aangetroffen.

De officier van justitie benoemde ter zitting dat de verdachten geprobeerd hebben om een grote hoeveelheid cocaïne Nederland binnen te brengen. Het was ongetwijfeld bestemd om verder te verspreiden en om daarin te handelen. Handel in cocaïne gaat gepaard met criminaliteit omdat gebruikers vaak strafbare feiten plegen om hun gebruik te kunnen betalen.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  L. van Leeuwen
 • J.Roeland
  KLG EUROPE
 • J.Roeland
  KOOLWIJK
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden