Clicky


Cloudbased integratie service van Descartes draagt bij aan het succes van e-Balie van de Haven van Antwerpen

Cloudbased integratie service van Descartes draagt bij aan het succes van e-Balie van de Haven van Antwerpen[+video]
18-03-2013 16:54 | Algemeen | auteur de redactie
Descartes Systems Group, de wereldwijde leider in logistieke services, draagt met de e-Balie integratie service bij aan het succesvolle e-Balie project van de Haven van Antwerpen. Door processen te automatiseren en het gebruik van gestandaardiseerde haven berichten voor de havencommunity beschikbaar te maken verbetert de efficiency van deze community als geheel.

Met de recente aansluiting van de APMT terminals van de haven van Zeebrugge op e-Balie van Antwerp Port Community System (APCS) hebben alle grote full container terminals nu een elektronische koppeling. Vrijwel de volledige export van maritieme containers wordt afgedekt via e-Balie waardoor het aantal elektronische uitvoer aangiften nog verder zal groeien.

Sinds de invoering van e-Balie in januari 2012 is het aantal papieren aangifte documenten voor export containers sterk teruggebracht. 60 Procent van alle uitvoeraangiften wordt door de aangevers zelf in e-Balie gerapporteerd.

"We kunnen de APCS e-Balie als zeer succesvol beschouwen. We hadden nooit gedacht dat we zo snel zo’n grote doorbraak zouden kennen", vertelt John Kerkhof, Directeur van Antwerp Port Community System. "Gemiddeld worden 160.000 containerdocumenten per maand geregistreerd, waarvan 25 procent per EDI. Alle EDI klanten worden aangesloten via het Global Logistics Network (GLN) van Descartes, die als berichtenverdeelcentrum ervoor zorgt dat de data snel en veilig in e-Balie terecht komt. Via het Descartes netwerk werden sinds de start ongeveer 300.000 xml berichten uitgewisseld voor e-Balie."

Ook de gebruikers van e-Balie zijn bijzonder tevreden over de elektronische aangiften. Peter Goossens, Douane Declarant van UTI is, zoals hij zelf zegt, 200% voorstander van e-Balie. Goossens: "Wij doen onze declaraties voor de verschillende terminals allemaal aan e-Balie via de Customs software van Descartes. De tijdswinst die we met deze geïntegreerde en geautomatiseerde manier van werken behalen is enorm. Informatie uit het softwarepakket wordt hergebruikt voor het maken van de aangiften welke vervolgens automatisch verstuurd worden. Na enkele minuten ontvangen we dan een bericht met een ok-status en alles is klaar. Het is niet meer nodig om de documenten persoonlijk op kaai aan te leveren en dat bespaart ons zo maar 4 tot 5 uur per week. En dan heb ik het nog niet eens over de tijd die gemoeid was met het opsporen en opnieuw aanleveren van zoekgeraakte documenten. Dat komt niet meer voor sinds de elektronische aangiften mogelijk zijn."

Peter Verlinden, Customs Manager bij Rhenus Customs nv, is eveneens content met de geïntegreerde oplossing e-Balie in de Descartes douane software. "Het is een voordeel dat wij niet meer afhankelijk zijn van een fysieke verplaatsing naar kaai voor onze exportaangiftes. De 15 medewerkers die met het systeem werken hebben bovendien steeds een duidelijk overzicht van de stand van zaken omdat de antwoorden uit e-Balie verwerkt worden in de douanesoftware."

In het kader van de samenwerking met de Haven van Antwerpen, verzorgt het Descartes Global Logistics 'Network (GLN) de berichtenuitwisseling tussen de APCS e-Balie toepassing en de exporteurs, expediteurs, douane agentschappen en andere bedrijven die gebruik maken van deze dienst. Bedrijven die geen gebruik wensen te maken van de e-Balie webinterface kunnen via het Descartes platform berichten insturen naar e-Balie.

Daarnaast heeft Descartes de e-Balie functionaliteit ook verwerkt in de eigen Customs applicaties. Vanuit de Descartes douane applicatie kunnen klanten hun havengerelateerde berichtgeving uitbouwen, wat hen in staat stelt om naast APCS ook te communiceren naar de Portbase ECS services en andere havens, terminals als andere partijen, zowel via elektronische berichten als PDF. Bovendien zijn de gegevens van de douane aangifte automatisch te hergebruiken voor de communicatie naar de havens en terminals zoals APCS.

De recente koppeling van de APMT terminal in Zeebrugge is zeker niet de laatste uitbreiding licht John Kerkhof verder toe: "Naast de aansluiting van enkele kleinere container terminals in Antwerpen werken we volop aan de uitbreiding van e-Balie naar de RORO terminals. Alle export van auto’s, vrachtwagens en rollend materieel zal tegen de zomer van dit jaar ook via de e-Balie gecommuniceerd worden aan de douane. Zowel in de haven van Antwerpen als in Zeebrugge."

"e-Balie moet nog bekender gemaakt worden, vooral bij buitenlandse ondernemingen die via de Belgische havens containers exporteren om het aantal documenten dat nog op de container terminals wordt aangeleverd verder te verminderen", besluit John.