Clicky


Hypotheekrente verder omlaag

Hypotheekrente verder omlaag
24-02-2016 15:49 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De hypotheekrente blijft maar dalen. Afgelopen week hebben een aantal geldverstrekkers hun rentes opnieuw verlaagd. De hypotheekrente voor een 10 jaars-NHG-lening is bij meerdere aanbieders zelfs onder de grens van 2 procent gedoken, blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop.

Daarmee is de rente volgens de hypotheekadviseur op het laagste niveau ooit aangeland. In 2009 rekenden aanbieders voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gemiddeld nog meer dan 5 procent rente. De verwachting is dat rente komende tijd nog verder omlaaggaat.

Dat heeft alles te maken met het beleid van Europese Centrale Bank (ECB). Die houdt de rente in de eurozone al geruime tijd bijzonder laag en pompt indirect miljarden in de bankensector met een groot opkoopprogramma van obligaties. De meeste marktkenners gaan ervan uit dat de ECB de rente in Europa binnenkort verder omlaag schroeft.

De concurrentie op de hypotheekmarkt is de laatste tijd ook aan het toenemen, door de toetreding van pensioenfondsen en verzekeraars. De grote banken Rabobank, ABN AMRO en ING hebben tegenwoordig minder dan 50 procent van de markt in handen.