Transport Online - Agnes Jongerius: trek vergunning AFMB ltd in

Agnes Jongerius: trek vergunning AFMB ltd in

Agnes Jongerius: trek vergunning AFMB ltd in
24-02-2016 11:06 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De uitbuiting van vrachtwagenchauffeurs via de zogenaamde Cyprus-route gaat onverminderd door. De schijnconstructie is jaren geleden in opspraak geraakt maar wordt nog veelvuldig gebruikt. Dat bleek recentelijk uit een interview met een eigen rijder die in opdracht van AFMB ltd heeft gereden. Het uitzendbureau lijkt zijn werkgebied verplaatst te hebben naar de charters.

In november 2013 heeft de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank al geconcludeerd dat de zogenaamde ‘Cyprusroute’ die gebruikt wordt door het bedrijf AFMB ltd. illegaal is. Werknemers die via dit transportbedrijf werken zouden in Nederland sociale premies moeten afdragen.

Sander Jacobs, eigenaar van AFMB ltd zegt echter dat er geen sprake is van een schijnconstructie omdat geen substantieel gedeelte van de werkzaamheden, minder dan 25 procent, in ons land wordt verricht. "Daardoor is het Cypriotisch recht van toepassing omdat de onderneming immers daar is gevestigd. Dat zou aantonen dat er geen sprake is van een schijnconstructie", aldus Jacobs.

PvdA’ ers Agnes Jongerius en John Kerstens willen dat er zo snel mogelijk maatregelen genomen worden om chauffeurs te beschermen. Dit stellen zij in schriftelijke vragen aan minister Asscher en de Europese Commissie.

"Op dit vlak moeten de inspectiediensten over de grenzen heen kunnen werken. We kunnen niet toestaan dat mensen zo belazerd worden. Europa moet op dit gebied strenger handhaven", aldus Agnes Jongerius.

Volgens John Kerstens is de aanpak van schijnconstructies een speerpunt van de PvdA in de strijd tegen onderbetaling en verdringing: "De ‘Cyprus-route’ is zo’n constructie: aanpakken dus", aldus Kerstens.

Licentie intrekken

Kerstens en Jongerius willen dat de vergunning van het bedrijf wordt ingetrokken en dat de Europese Commissie maatregelen neemt om het misbruik aan te pakken.

"Het is opvallend dat het bedrijf openlijk reclame kan maken voor de constructie om premies te ontwijken. In een reclamespot roept het bedrijf op om personeel onder te brengen bij AFMB Limited op Cyprus. Zo kunnen ze tot 30 procent besparen op hun Nederlandse loonkosten en kunnen zo de concurrentie uit Oost-Europa aan", aldus Jongerius.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,627
Diesel1,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions