COA wil ook kleinere opvanglocaties

COA wil ook kleinere opvanglocaties
24-02-2016 09:34 | Binnenland | auteur ANP

RIJSWIJK - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil in gesprek met gemeenten en provincies over kleinere opvanglocaties voor vluchtelingen met een verblijfsstatus. Dat bevestigt het COA woensdag na berichtgeving in de Volkskrant. Onder anderen de burgemeesters van Heusden en Boxtel pleitten eerder deze week voor kleinschalige opvang.

"De nood is hoog, we kunnen ons niet de luxe permitteren om van alles af te slaan,'' zegt een woordvoerder van het COA.

De ondergrens voor een opvanglocatie in Nederland is op dit moment driehonderd mensen. Wat een eventuele nieuwe ondergrens zou kunnen worden, kan het COA niet bepalen. "Dat is iets wat in de politiek besloten moet worden, wij voeren alleen het beleid uit'', aldus de woordvoerder.

De Tweede Kamer dringt al langer aan op kleinschalige opvang, vooral GroenLinks en de SP. Ze willen dat gemeenten meer zelf de regie kunnen nemen en ze wijzen erop dat er meer steun is vanuit de bevolking voor opvangplekken met kleinere aantallen asielzoekers. Een motie daarover van GroenLinks werd in oktober aangenomen door de Kamer.

Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks is blij dat haar motie wordt opgepakt en dat naar de burgemeesters wordt geluisterd. "Staatssecretaris Klaas Dijkhoff kan het zich niet permitteren om nog langer te wachten met het creëren van kleinschalige opvang. Nu graag de volgende stap: integratie vanaf dag één."

Dijkhoff (Asiel) zei onlangs dat de opvanglocaties al minder massaal zijn geworden op verzoek van gemeenten. Heel kleine opvangplekken zijn volgens hem lastiger te organiseren en daarom duurder.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden