Clicky


Kwart meer biobrandstoffen door Rotterdamse haven

Kwart meer biobrandstoffen door Rotterdamse haven
14-03-2013 10:47 | Algemeen | auteur de redactie
ROTTERDAM - In Rotterdam, Europa's belangrijkste haven voor de overslag, opslag en productie van biobrandstoffen, is de overslag van deze producten ten opzichte van 2011 met 24% gegroeid tot 5,9 miljoen ton. Dit is vooral de danken aan de toename van zowel de import als export van biodiesel: in totaal 1,5 miljoen ton. De overslag van ethanol liep met 17% terug tot 1,4 miljoen ton en die van ETBE met 8% tot 0,6 miljoen ton.

Biodiesel
Het inkomende volume groeide van 1,2 naar 2,1 miljoen ton. Uitgaand namen de hoeveelheden toe 1,2 naar 1,8 miljoen ton. Het grootste deel van de inkomende biodiesel, rond 0,9 miljoen ton, komt uit Azië (Indonesië, Singapore en Maleisië). Voorts is een aanzienlijk deel ervan afkomstig uit Argentinië. Tankers maakten tot ver in 2012 tussenstops in Venezuela en vooral Spanje. Ze losten daar een groot deel van de lading en voeren door naar Rotterdam met de rest. Na de nationalisatie van YPF-Repsol door Argentinië, verminderde Spanje de import van biodiesel uit dat land.

De belangrijkste bestemmingen voor biodiesel waren Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Ethanol
Na het hoogtepunt in 2008, is de overslag van ethanol teruggelopen tot 1,4 miljoen in 2012. Er werd vooral minder, ruim een derde, vanuit de Verenigde Staten gelost. Na de aanpassing van het importtarief ervoor is geen E90 uit de VS ingevoerd. Wel werd er meer ethanol ingevoerd vanuit Frankrijk. Uitgaand was er een plus van 100.000 ton met het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste bestemming.

ETBE
De overslag van ETBE daalde licht, tot 0,6 miljoen ton in 2012. Deze wordt in Rotterdam geproduceerd en ook ingevoerd, vanuit bijvoorbeeld Brazilië.