Clicky


'Brexit'-campagne zet pond onder druk

'Brexit'-campagne zet pond onder druk
22-02-2016 09:34 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

LONDEN - De onzekerheid over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie heeft de waarde van het Britse pond maandag stevig onder druk gezet. De Britse munt boekte in de ochtendhandel de sterkste daling ten opzichte van de dollar in bijna een jaar.

Het pond verloor bovendien ruim 1 procent aan waarde in vergelijking met zestien andere valuta's. Vrijdag sterkte de munt nog aan, nadat premier David Cameron een deal had gesloten met de andere EU-lidstaten over de aanpassing van het Britse lidmaatschap van de unie.

Afgelopen weekeinde verhoogde de populaire politicus Boris Johnson echter weer de onzekerheid over de Europese toekomst van de Britten door aan te geven dat hij de 'Brexit'- campagne zal steunen. De burgemeester van Londen is een van de meest invloedrijke figuren binnen de Conservatieve Partij van Cameron.

Een pond kostte maandag rond 11.00 uur 1,2802 euro. Vrijdag stond de koers nog op bijna 1,30 euro. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar zakte het pond van 1,44 dollar op vrijdag naar circa 1,42 dollar op maandag.

Of de Britten voor of tegen het behouden van hun EU-lidmaatschap zullen stemmen blijft lastig te voorspellen, constateerde kredietbeoordelaar Moody's maandag in een verklaring. Het ratingbureau vindt het in elk geval positief dat het referendum al in juni plaatsvindt, waardoor de periode van onzekerheid niet al te lang hoeft te duren.

Mocht het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk uit de EU stappen, dan is dit volgens Moody's niet goed voor de Britse economie. Die stap leidt naar verwachting tot veel nieuwe onzekerheden. De Britten moeten dan bijvoorbeeld nieuwe handelsafspraken gaan maken met Brussel. Dergelijke onduidelijkheid zet de investeringen in het land onder druk, aldus Moody's.