Transport Online - Burgemeester Londen Boris Johnson steunt pro-Brexit-kamp

Burgemeester Londen Boris Johnson steunt pro-Brexit-kamp

Burgemeester Londen Boris Johnson steunt pro-Brexit-kamp
21-02-2016 20:00 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - Burgemeester van Londen en prominent Conservatief Boris Johnson gaat campagne voeren voor het verlaten van de Europese Unie. Hij kondigde dat zondag aan. Premier David Cameron had zijn partijgenoot Johnson eerder op de dag nog indringend gewaarschuwd deze stap niet te zetten. Hij sprak van "een sprong in het duister'' en stelde dat Groot-Brittannië beter af is binnen de EU.

Johnson zei dat er een ,,reëel gevaar is dat het politieke project EU buiten democratische controle komt''. Hij vindt dat de Britse soevereiniteit wordt uitgehold door de EU. Het akkoord dat premier Cameron afgelopen week bereikte met de overige lidstaten, brengt volgens de burgemeester van de metropool "geen fundamentele hervormingen''. Daarom sluit Johnson zich aan bij het kamp dat tijdens het referendum op 23 juni zal kiezen voor opzegging van het EU-lidmaatschap.

Dat Johnson actief campagne gaat voeren voor een 'Brexit', is een tegenslag voor Cameron, die zijn partij juist bij elkaar hoopte te houden door een "speciale status'' voor zijn land uit te onderhandelen in Brussel. Ook kreeg hij voor elkaar dat lidstaten meer mogelijkheden krijgen om nieuwe Europese wetsvoorstellen tegen te houden. Voor Cameron is dat voldoende om in de EU te blijven.

De excentrieke burgemeester van Londen is een van de invloedrijkste figuren binnen de Conservatieve Partij. Hij geldt als potentieel opvolger van Cameron. In zijn toelichting benadrukte Johnson echter dat dit besluit niets met zijn ambities te maken heeft. "Wat de uitkomst ook is, en ik heb dit tegen de premier gezegd, hij moet blijven.'' Johnson sprak zijn waardering uit voor wat Cameron "in korte tijd heeft bereikt'' en kondigde aan dat hij niet zal deelnemen aan tv-debatten tegen de premier.

Het Lagerhuis discussieert maandag over de zaak. Naar verwachting melden de voorstanders binnen Camerons kabinet van een Brexit zich dan ook voor een spreekbeurt. Meerdere ministers zijn het niet eens met de pogingen van de premier om het land binnen de EU te houden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,675
Diesel1,279

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions