Clicky


Rotterdamse haven ziet winst met zeventien procent stijgen

Rotterdamse haven ziet winst met zeventien procent stijgen
12-03-2013 11:09 | Algemeen | auteur de redactie
ROTTERDAM (Novum) - Het Havenbedrijf Rotterdam heeft vorig jaar zeventien procent meer winst geboekt dan in 2011. Het nettoresultaat steeg van 195 naar 228 miljoen euro, blijkt donderdag uit cijfers van de haven. Zowel de inkomsten uit de verhuur van terreinen als het zeehavengeld nam toe. Het dividend bedraagt 85,6 miljoen euro.

De inkomsten uit de verhuur van gronden stegen met 9,3 procent tot 291,7 miljoen euro. Oorzaken hiervoor zijn met name de uitgifte van terreinen op Maasvlakte 2, de prijsindexatie van lopende contracten en verlenging van een aantal contracten tegen meer marktconforme prijzen.

De havengelden stegen met 0,6 procent tot 307,3 miljoen euro. De gelden hielden geen gelijke tred met de toename van de overslag, omdat het Havenbedrijf vorig jaar meer korting gaf op het havengeld dan een jaar eerder. Ook dit jaar geeft de Rotterdamse haven weer kortingen, zodat de tarieven op het niveau van 2008 komen.


Het dividend wordt verdeeld over de twee aandeelhouders van de Rotterdamse haven. De gemeente Rotterdam krijgt zeventig procent, oftewel 60,6 miljoen euro en de Nederlandse staat krijgt de overige dertig procent.

Het Havenbedrijf is gematigd positief over de ontwikkelingen in dit jaar en verwacht een toename van de overslag met een à twee procent. Het nettoresultaat over 2013 zal zich naar verwachting positief blijven ontwikkelen door licht stijgende opbrengsten en gelijkblijvende lasten.