Transport Online - Go Banana: varen met een banaan van Rotterdam naar Bulgarije

Go Banana: varen met een banaan van Rotterdam naar Bulgarije

Go Banana: varen met een banaan van Rotterdam naar Bulgarije
20-02-2016 10:37 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - 'Go Banana' is een project om een grote opgeblazen banaan te vervoeren van Rotterdam naar Sunny Beach in Bulgarije. De banaan zal via Europese wateren als de Rijn en de Donau naar Bulgarije worden 'gevaren' en acht landen passeren.

Het project is een initiatief van de Britse Les Donohue-Bromley. Les is filmregisseur en woont inmiddels al jaren in Frankrijk waar hij succesvol een aantal Bed & Breakfast gelegenheden runt.

Tijdens een discussie met een B&B-gast over het maken van een tv-documentaire over water borrelde de gedachte op "waarom niet een reportage maken op het water?"

"In eerste instantie wilden we een boot kopen en wilden vanaf de Noordzee naar de Zwarte Zee varen. Maar wat voor soort boot? De prijs, type, lengte, motorvermogen, de kosten voor de brandstof, cursussen die moeten worden gedaan, toestemming vragen, ligplaats kosten etc etc er zou zoveel geregeld moeten worden", zegt Les.

Les Donohue-Bromley

"Toen kwam het idee van een opblaasbare banaan. Hij voldoet aan alle criteria maar past in geen van de criteria!", vertelt de vrolijke Brit.

Inmiddels is het project al in een vergevorderd stadium. De bedoeling is om met de 5,5 meter lange opgeblazen banaan in minimaal vier maanden 4.000 kilometer te 'zeilen' van Rotterdam naar Sunny Beach, Bulgarije. Omdat de banaan geen motor heeft of zeilen is het de bedoeling dat derde partijen, zoals booteigenaren, bedrijven en instellingen, helpen(door slepen, roeien etc) om de banaan in Sunny Beach te krijgen. Elke dag zal zo rond de 33 kilometer worden afgelegd.

Route die de banaan zal afleggen

Les: "Er zijn al verschillende partijen die zich al hebben aangeboden. Zo zal de banaan de eerste kilometers vanuit Rotterdam worden gesleept door de sleepboot Max Nollert van Imperial Fishing. Maar ook vele steden, musea en universiteiten hebben zich al aangemeld. En het Majestic Hotel in Sunny Beach Bulgarije organiseert een ontvangst."

"Van de reis maak ik een achtdelige documentaire plus een 'behind the scenes' aflevering. Daarnaast zal er een boek over het 'Go Banana' project verschijnen."

De banaan is inmiddels in Duitsland vervaardigd door Imperial Fishing.

En op de vraag aan Les waarom hij in hemelsnaam met een banaan van Rotterdam naar Bulgarije wil varen antwoordt hij lachend: "Dan heb ik een goed excuus om maandag niet naar mijn werk te hoeven!"

Het 'Go Banana' project start op 4 april in de haven van Rotterdam waar de enorme banaan zal vertrekken. De voorbereidingen en de reis zijn te volgen op de website waar u zich tevens kunt aanmelden als u op enigerlei wijze wilt participeren in dit project: Go Banana

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen