Clicky


Dijksma: treinpersoneel moet geweld melden

Dijksma: treinpersoneel moet geweld melden
19-02-2016 11:31 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Treinconducteurs en machinisten zouden alle gevallen van agressie in de trein moeten melden. Deze oproep deed staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) vrijdag in Den Haag.

De bewindsvrouw zegt dat ze ontzettend is geschrokken van de berichten dat ruim de helft van de treinconducteurs en -machinisten niet alle incidenten van agressie meldt omdat ze het gevoel hebben dat er toch niets mee wordt gedaan. "Dat is heel ernstig'', aldus Dijksma.

Ze reageerde op de uitkomst van een onderzoek van spoorwegvakbond VVMC onder bijna duizend conducteurs en machinisten. Zelfs bedreigingen met wapens, seksuele intimidatie en berovingen worden niet altijd gemeld, meldde het AD dat aan het onderzoek meewerkte. Twee derde van het treinpersoneel denkt dat er met meldingen niets wordt gedaan, bijna een kwart is bang dat de werkgever iets zegt van de meldingen.

Dijksma wijst op de afspraken die een jaar geleden zijn gemaakt om de veiligheid te verhogen. Ze erkent dat met name de invoering van dubbele bemensing voor veel mensen te lang heeft geduurd. Ze hoopt op een verbetering omdat ze onlangs 10 miljoen euro extra heeft uitgetrokken om de agressie te verminderen. "Het is belangrijk dat het personeel nu snel verbetering ziet.''