Clicky


Chloortrein door Hilversum en Amersfoort kan levens kosten

Chloortrein door Hilversum en Amersfoort kan levens kosten
13-07-2013 11:53 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Marcel van der Voort
HILVERSUM / AMERSFOORT - Als het aan voorzitter Pieter Broertjes van veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek ligt rijden er niet langer chloortreinen door plaatsen zoals Hilversum en Amersfoort. Niet gek, want mensen denken vaak dat zo'n trein veilig is, maar als het mis gaat, dan zijn er mogelijk 5.000 doden en 18.000 gewonden te betreuren.

De burgemeesters van Hilversum en Amersfoort willen dat de chloortrein verkast naar de Betuwelijn. Velen denken dat er al lang geen chloortrein meer rijdt door genoemde plaatsen, maar het komt toch meerdere keren per jaar voor.

De veilgheidsregio Gooi & Vechtstreek is volgens bronnen helemaal niet voorbereid op een grote chloorramp. Zo is de meldkamer in Naarden niet dag en nacht bemand met een calamiteitencoördinator. Dat is wel verplicht.

In de regio worden snel calamiteitencoördinatoren opgeleid.

De Socialistische Partij (SP) -in zowel Hilversum als Amersfoort- is al langer bezig tegen het chloorvervoer over het genoemde spoor. Er bestaat een compleet chloortreindossier. De SP vindt dat chloortreintransporten meteen moeten stoppen tot er aan de eisen wordt voldaan.