Clicky


Russische vervoerders dupe van transito conflict met Polen

Russische vervoerders dupe van transito conflict met Polen
19-02-2016 10:00 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

MOSKOU - Het is voor Russische vervoerders momenteel bijna onmogelijk om vanuit Rusland Europa in te rijden nu Polen per 1 februari geen transit afspraken met Rusland heeft gemaakt voor 2016. Er wordt nog wel onderhandeld maar wanneer dit tot een overeenkomst komt is uiterst onzeker.

Daarnaast worden Russische vrachtwagens in de Oekraïne tegengehouden(en andersom) en staat het internationaal vervoer tussen Rusland en Turkije ook 'on hold' sinds januari 2016.

Poolse vergunning

Russische vervoerders moeten een speciale vergunning hebben om door Polen te mogen rijden. Deze vergunning laat nu op zich wachten vanwege het transport conflict tussen Rusland en Polen.

Mocht een vervoerder tóch Polen inrijden zonder vergunning dan kan hij een behoorlijke boete krijgen van 10.000 euro, meldt een Poolse radiozender.

Eén van de grootste producenten in plaatmateriaal, Sveza, gevestigd in Moskou, luidt bij haar klanten de noodklok en waarschuwt voor vertragingen tot wel tien dagen.

"Wij moeten alternatieve routes nemen nu wij niet via Polen Europa in kunnen rijden. Wij kunnen bijvoorbeeld via de Baltische ferries in Klaipeda, Riga, St. Petersburg, kotka, Helsinki naar Duitsland. De levering wordt hierdoor vijf dagen vertraagd", aldus de directie van Sveza in een brief aan haar klanten.

"Daarnaast kunnen we ook gebruikmaken van de Ro-Ro service echter de aflevertijd wordt hiermee met tien dagen verlengd."

Deskundigen wijzen erop dat deze politieke kwestie tussen Polen en Rusland voor een bijzonder moeilijke situatie voor de Russische vervoerder is. Doordat de situatie rond Syrië en Turkije verergerd en de blokkade van Russische vrachtwagens in de Oekraïne ook aanhoudt zijn zij zoekende naar alternatieven om het westen te bereiken.

Een andere houtproducent, eveneens gevestigd in Rusland, met een Nederlandse eigenaar, meldt dat zij tegen hetzelfde probleem oplopen: "Een chauffeur van ons zou omrijden via de Baltische ferries. Daar is momenteel een wachttijd van maar liefst veertien dagen!"

Beide producenten hopen dat dit conflict tussen Polen en Rusland snel opgelost wordt.